Afbeelding
Foto:

Ingezonden brief actiegroep voor behoud centrum De Riet

ALMELO - De voorgenomen sluiting van dienstencentrum De Riet van Avedan in Almelo maakt veel los. Een actiegroep voor behoud van dit centrum stuurde de volgende reactie in.

Korting op de subsidies die instellingen en verenigingen krijgen van een gemeente die moet bezuinigen trekken altijd een wissel op de stichtingen en bewoners die in zo'n gemeente wonen. De gemeente Almelo moet ook flink bezuinigingen om het huishoudboekje voor 2021 sluitend te krijgen en daarvan worden velen de dupe. Gaat het daarbij om ouderen, dan weegt dat extra zwaar omdat juist die kwetsbare groep een dergelijke verandering niet kan opvangen. In 2013 legde de gemeente Almelo ook al eens forse bezuinigingen op aan o.a. de bibliotheek en aan organisatie Avedan, een club van mensen die de ouderenzorg hoog in het vaandel hebben staan. Een wijkcentrum in de wijk De Riet in Almelo moest sluiten om de gemeente uit de brand te helpen. Met vereende krachten, onder nadere de Partij van de Arbeid en de Partij Vrij Almelo, dienden een motie in om het centrum open te houden. Er werd een actiecomité gevormd waarvan Hendry Bosch de actieleider was die alle mogelijke moeite heeft gedaan het Centrum open te houden. Het merendeel van de Almelose politieke partijen gingen daar achter staan en met 19 tegen 16 stemmen haalde deze motie het. Dienstencentrum de Riet bleef open en de gemeente betaalde de huur van het centrum in 2013 en daarna. Ook nog in 2020. Avedan (voorheen Scoop) is een stichting die de activiteiten in het Dienstencentrum stimuleert en activeert. Alles voor de senioren in de wijk. Avedan speelde mooi weer en de gemeente betaalde.


Verbazing
Verbaast is het in der haast opnieuw ingestelde actiecomité toen enkele weken geleden Avedan de huur opzegde van voornoemd wijkgebouw. Hoe kun je een huur opzeggen die je helemaal niet betaald? Hoe kun je honderden senioren zo opnieuw in de kou zetten terwijl de uitstraling van Avedan de ouderenzorg is. Hendry Bosch is opnieuw op de barricaden geklommen en heeft samen met Jorien Geerdink van de Partij van de Arbeid en Harry de Olde van de Partij Vrij Almelo, vragen gesteld aan het college van B&W van Almelo. Vragen die opgeworpen worden zijn; Heeft de gemeente aan haar verplichtingen voldaan volgens de motie uit 2013? Is Avedan zich bewust van het feit dat niet zij maar de gemeente de huur heeft betaald vanaf 2013? Op 12 en 13 november komen de raadsleden van Almelo bijeen om zich over de begroting voor 2021 te buigen. Gezien het feit hoe deze zaak leeft in de stad is het nog maar de vraag of honderden senioren in het vervolg achter de geraniums terecht komen en verder wegzakken in een isolement dat niet verantwoord is. Velen zegden hun steun al toe aan deze zaak die eigenlijk niet kan.