Afbeelding
Foto:

Dichters schrijven brief voor het behoud van de bibliotheek

ALMELO - De aangekondigde bezuinigingen op de bibliotheek in Almelo maken veel los. De gemeente moet de komende jaren fiks bezuinigen op de bieb, het Stadsmuseum en Almelo Sociaal. Hoewel de gemeente de bezuinigingen over meerdere jaren uit gaat smeren, vrezen gebruikers en anderen toch een forse kaalslag.

Vanuit de politiek kwam er veel kritiek op het bezuinigen, waarop er een amendement aangenomen werd om dit meer uit te smeren. Voor de bieb komt het er op neer dat zij het komende jaar 100.000 euro moeten besparen, niet direct de gehele 200.000 euro. Hiermee denkt - hoopt - de bibliotheek voort te kunnen bestaan en sluiting te kunnen voorkomen. Wel zou hierdoor vrijwel al het 'vet' van de botten gaan qua leuke activiteiten.

Dichters in actie
Een groep oud-gastdichters die eerder meegedaan heeft aan de Willem Wilmink dichtwedstrijd in de bieb schreef parallel aan dit besluit afgelopen week aan het college van B&W. Hierin benadrukken zij het grote belang van een lokale bibliotheek voor onder meer leesbevordering, persoonlijke ontwikkeling en meer. Juist ook jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Willem Wilmink dichtwedstrijd dragen hier aan bij. "Deelnemers uit het hele land (en daarbuiten) sturen werk in en reizen naar Almelo af om zich te laven aan een middag vol poëzie en andere taligheden. Ons inziens kan Almelo zich geen betere stadspromotie wensen.", aldus de ondertekenaars van deze brief.

Veel steun
De bibliotheek is blij met de vele steun die zij de afgelopen tijd ontvingen. De fikse bezuinigingen en mogelijke sluiting leverden bij veel Almeloërs een schrikreactie op. Om de oproep voor behoud van de bibliotheek kracht bij te zetten werd ook een online petitie opgezet. Bewoners tekenden dan ook massaal om hun zorgen te uiten richting het Almelose gemeentebestuur. Eind afgelopen week stond de teller op 5.400 meldingen.

Ook elders onrust
Hoewel het uitsmeren van de bezuinigingen voor de bibliotheek dus waarschijnlijk niet de doodssteek betekent, zijn de gevolgen, ook voor andere subsidie-ontvangers, fors. Zo kondigde Avedan afgelopen week al aan dat zij de huur van het dienstencentrum De Riet op gaan zeggen per 1 januari; een noodgedwongen besluit vanwege de fikse 400.000 euro bezuiniging die de organisatie door moet voeren. Dit leverde veel weerstand op bij de huidige gebruikers/bezoekers van De Riet.