Afbeelding
Foto:

Pilot Bouwmensen pakt gunstig uit

ALMELO - Het lijkt er sterk op dat het onderwijsexperiment van opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo en het ROC van Twente gunstig uitpakt voor de nieuwe lichting leerling-timmerlieden, -metselaars en -tegelzetters. Door de wekelijkse theoriedag op te knippen in twee ochtenden theorie met aansluitend praktijklessen, lijken bijna alle jongeren de lesstof sneller te begrijpen en vinden ze het in ieder geval leuker dan de gebruikelijke schooldag vol theorie.

Toch is het nog ‘early days' voor conclusies, vindt directeur Robert Herman van Bouwmensen Almelo, dat een maand geleden een grote onderwijsvernieuwing doorvoerde. De eerstejaars bouwvakkers die 1 september in dienst traden bij de Bouwmensen vestiging in Almelo gaan niet meer vier dagen in de week werken bij een aannemer en één dag in de week voor theorie naar het ROC van Twente. In plaats daarvan komen ze twee dagen in de week bij Bouwmensen Almelo voor zowel theorie als praktijklessen en werken ze drie dagen in de week bij een aannemer. De proef met twee dagen theorie/praktijkles is ingegeven door het feit dat veel nieuwe leerling-bouwvakkers geen goede vooropleiding (Bouw, Wonen, Interieur) hebben. Daardoor missen de jongelui belangrijke basisvaardigheden als vakjargon, materiaalkennis en kennis van het bouwproces. Dat is lastig als ze gelijk aan het werk moeten op de bouw. Ook theorielessen zijn daardoor lastig(er) en een grote opgave voor bijna alle leerlingen. ROC docent Egbert Germs heeft zijn leslokaal bij het ROC van Twente ingeruild voor een nieuw lokaal bij Bouwmensen Twente. Nu geeft hij daar zijn theorielessen die ofwel worden gevolgd door de praktijkles ofwel vooraf gegaan wordt door de praktijkles. Hij heeft de indruk dat de nieuwe werkwijze er in ieder geval toe leidt dat kennis sneller opgepakt wordt en dat zijn leerlingen beter voorbereid zijn op de bouwplaats. ‘Deze leerlingen zijn nu eenmaal doeners en dan werkt voordoen beter dan uitleggen.'


Nog niet waterdicht
Helemaal ‘waterdicht' is het nieuwe onderwijs nog niet, vinden hij en ook instructeurs Frank Hulskotte en Gerjo Smelt van Bouwmensen Almelo. De laatste twee merken vooral dat de klassikaal gegeven theorieles voor alle drie opleidingen nog wel wat verbeterd kan worden. ‘Want de theorie voor een timmerman, interesseert een metselaar of tegenzetter niet zo', aldus Hulskotte. Daar staat tegenover dat hij en zijn collega die theorie voor timmerlieden gelijk kan ‘vertalen' naar opdrachten voor tegelzetters en metselaars. En er is nog een groot voordeel, vinden beide instructeurs. Zo zien zij de jongens nu veel meer, waardoor ze snel weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.