Afbeelding
Foto:

Cliëntondersteuning helpt bij het krijgen van de juiste zorg

TWENTE - Goede zorg en ondersteuning zijn belangrijk voor een aangenaam leven. Maar niet iedereen krijgt altijd de zorg die nodig is, of waar men recht op heeft. Gemeenten moeten vaak fiks schrappen in deze uitgaven, wat soms ten koste gaat van de inwoner. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan dan uitkomst bieden.

Hebt u een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ)? En vragen hierover? Dan kan een cliëntondersteuner voor u van belang zijn. Als u een WLZ-indicatie heeft dan is de kans heel groot dat u vragen hebt hoe deze indicatie te gebruiken en wat er allemaal mogelijk is met deze indicatie. Als dat zo is dan is het goed om te weten dat de WLZ cliëntondersteuners kent. De functie cliëntondersteuning is door de overheid in het leven geroepen om burgers die vragen hebben op gebied van zorg en welzijn te informeren en te adviseren. Cliëntondersteuners kunnen burgers deskundig en onafhankelijk terzijde staan. Ze zijn werkzaam bij organisaties voor cliëntondersteuning en worden gefinancierd door het Zorgkantoor. Cliëntondersteuners werken niet in opdracht van de zorgaanbieder of van de financier van zorg. Ze zijn er voor de burger die vragen heeft over de WLZ.


Goede ondersteuning
Clientondersteuning binnen de WLZ is voor iedere burger kosteloos beschikbaar. Bij Stichting Cliëntondersteuning Twente (SCOT) krijgen ze bijvoorbeeld vaak vragen van mensen die op zoek zijn naar een zorgaanbieder. Cliëntondersteuners hebben goede kennis van dit aanbod in Twente en zijn daarom prima in staat u hierover goed te adviseren en u in contact te brengen met deze zorgaanbieders. Ook kan de cliëntondersteuner u adviseren over het Persoons Gebonden Budget (PGB) of over Zorg in Natura (ZIN). Ook wanneer u niet tevreden bent met de ontvangen zorg kunt u hierover in gesprek gaan. De ervaring leert dat niet iedereen deze confrontatie met de zorgaanbieder aan wil gaan; dat is jammer, want iedereen heeft recht op goede zorg en begeleiding die past bij de vraag van de burger. Aarzel dan niet om contact te zoeken met een organisatie voor cliëntondersteuning. Zij gaan dan samen met u het gesprek aan met de zorgaanbieder en op die manier wordt gewerkt aan verbetering van de kwaliteit. Meer informatie vindt u op www.scotwente.nl. U kunt ook bellen met 085-4890374.