ZGT Hengelo
ZGT Hengelo Foto: DWF - David Stassen

Ontwikkeling patiëntgerichte zorg door ZGT samen met UT

ALMELO/HENGELO - ZGT en de Universiteit Twente (UT) werken nauw samen op gebied van onderzoek en ontwikkeling van oplossingen voor gepersonaliseerde, patiëntgerichte zorg. Deze samenwerking wordt versterkt door de aanstelling van twee medisch specialisten van ZGT als Associate Professor bij de UT.

Door de aanstelling van de medisch specialisten van ZGT, kan de medische kennis nog beter verbonden worden aan het technisch onderzoek en haar ontwikkelingen. Hierdoor kunnen ook in de toekomst patiënten nog beter geholpen en verzorgd worden. Wetenschap neemt al een prominente plaats in binnen het ziekenhuis. Met deze aanstellingen wordt deze verbinding nog sterker.


Patiënten met fractuur
Traumachirurg Han Hegeman houdt zich binnen de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica vooral bezig met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van traumachirurgie bij kwetsbare ouderen: “Doel is om de zorg voor de oudere patiënt met een fractuur te verbeteren door de inzet van nieuwe technieken die de uitkomst van de behandeling kunnen optimaliseren”, licht Hegeman toe. Zo werkt hij aan technologieën die het herstel monitoren en de patiënt begeleiden om zelf de regie te houden in het herstelproces.


Medische beeldvorming
Radioloog Jeroen Veltman gaat zich binnen de faculteit Technische Natuurwetenschappen verder toeleggen op de doorontwikkeling van medische beeldvorming. Hier gaat het met name om het ontwikkelen van beeldvormende diagnostiek en radiologische interventies in het onderzoek naar borst- en prostaatkanker. Voorbeeld hiervan is de biopsierobot bij borstkanker. "Deze nieuw ontwikkelde technieken helpen om bijvoorbeeld afwijkingen in de borst eerder en beter vast te kunnen stellen”, aldus Veltman.


Vanzelfsprekender
De meerwaarde van de verbinding tussen de zorg en technologisch onderzoek en onderwijs is al duidelijk merkbaar. Wetenschappelijk denken op de werkvloer in de zorg wordt steeds vanzelfsprekender.