Afbeelding
Foto:

Burgemeester: ga niet onnodig op pad

WIERDEN - Burgemeester Doret Tigchelaar herhaalde dinsdag een belangrijke oproep: ga momenteel niet onnodig op pad. Een belangrijk advies om het coronavirus ook op Wierdens niveau weer onder controle te krijgen én te houden.

De burgemeester schreef de afgelopen tijd regelmatig een column aan de Wierdenaren, waarin zij hen deelgenoot maakt van de laatste ontwikkelingen en de rol van de gemeente in dit proces. Er is namelijk veelvuldig overleg tussen de gemeente en GGD, om zo het virus in te kunnen dammen. Twee weken geleden werd de gedeeltelijke lockdown afgekondigd, wat ook in Wierden de nodige effecten met zich meebracht. Sluiting van de horeca en dergelijke is uiteraard niet wat men wil, maar helaas wel wat nodig is. "Want de afgelopen andere halve week zien we ook bij ons een extreme groei in het aantal nieuwe besmettingen. Waar we tijdens de eerste golf met relatief weinig besmettingen te maken kregen, zijn de cijfers nu zeer zorgelijk." Wierden stond namelijk ook bovenaan de landelijke lijstjes van gemeenten met het meeste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. "Daar schrik je van als burgemeester van een kleine en hechte gemeenschap. De impact is groot en ik wens iedereen die getroffen is veel sterkte toe de komende tijd." De GGD blijft samen met de gemeente kijken naar de lokale ontwikkelingen. En dit leverde ook interessante conclusies op. In Wierden is op zich geen sprake van specifieke brandhaarden die zorgden voor explosieve groei. Er zijn besmettingen in alle kernen. Wel is het opmerkelijk dat in de gemeente Wierden met name twintigers en vijftigers relatief vaak positief getest zijn, terwijl in de rest van Twente relatief veel positieve tests afgenomen werden bij twintigers.


Kijk om naar elkaar
De oproep voor de komende tijd blijft dan ook: kijk om naar elkaar en help elkaar waar nodig. De gemeente overlegt hierbij ook met onder meer de scholen, zorg en het Wierdens Interkerkelijk Overleg. Verder is het advies zoals gezegd: blijf zoveel mogelijk thuis. "Houd u zich in ieder geval aan de basisregels, beperk het contact met anderen en ga niet onnodig op pad. Maar als uw burgemeester zou ik willen zeggen: doe er nog een schepje bovenop en maak het thuis zo gezellig en aangenaam mogelijk, maar blijf thuis! Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat het virus niet verder om zich heen grijpt."