Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Almelo werkt samen aan groene thema's

ALMELO - Klimaatverandering raakt ons allemaal in de toekomst. Het is géén ver-van-mijn-bed-show en ook Almeloërs zelf kunnen en moeten iets doen om bij te dragen aan goed wonen in de toekomst. Dit is de toekomst van het brede Twentse project Groen Blauw Twente, waar ook Almelo bij aangesloten is.

De afgelopen jaren waren er in Twente al diverse effecten zichtbaar van klimaatverandering. Extremen spelen hierin een belangrijke rol. Zoals de bijzonder droge en warme zomers, die weer afgewisseld werden met stevige regenbuien die voor wateroverlast zorgden in andere jaargetijden. Maar ook ondergelopen kelders, een geel gazon en de hete, slapeloze nachten zijn praktische problemen waar we mee om moeten leren gaan.

Tips en adviezen
Via de website www.groenblauwtwente.nl kunnen inwoners tips en adviezen krijgen om zelf aan de slag te gaan. De gemeente deed de afgelopen jaren al geregeld suggesties en toonde zelf het goede voorbeeld. Zo is een groenere omgeving belangrijk om problemen te voorkomen. De gemeente maakte de openbare ruimte groener en met meer biodiversiteit. Inwoners moeten dit ook doen; de onderhoudsarme, versteende tuinen van vroeger kunnen eigenlijk niet meer. Ja, een groene tuin is weliswaar wat meer onderhoud - maar het zorgt ook voor minder wateroverlast bij piekmomenten en voorkomt hittestress in de zomers. Bovendien dragen we met een groene tuin ook bij aan de biodiversiteit en het behoud van nuttige insecten zoals vlinders en bijen. Almeloërs kunnen via de site ook bekijken hoe hun tuin scoort qua klimaatlabel.

Brede insteek
De komende weken worden ook al online sessies gehouden onder de noemer Twentse Klimaatpraat Online. Hierbij gaan professionals uit verschillende sectoren in gesprek met de gemeenten zoals Almelo. Ook het Waterschap Vechtstromen en Provincie Overijssel haken dan aan bij deze gesprekken. Samenwerking tussen de veertien Twentse gemeenten moet veel kansen bieden om deze thema's breder en doeltreffender aan te kunnen pakken.