Afbeelding
Foto:

Campagne voor goede fietsverlichting weer van start

TWENTE - De dagen worden in rap tempo korter en we moeten vaker in het donker op pad. Zien en gezien worden is dan erg belangrijk voor de veiligheid. Toch zijn er helaas nog steeds veel fietsers die het niet zo nauw nemen met de regels voor verlichting. Hiermee brengen zij zichzelf maar ook anderen in gevaar.

Inmiddels zijn de eerste fietsverlichtingsacties in de regio al weer gehouden. Zo werden afgelopen week fietslampjes uitgedeeld aan schoolgaande jeugd in Losser.


Politie gaat beboeten
De politie waarschuwde dat de komende weken weer extra gecontroleerd zal worden op het naleven van de regels. Voor wie het niet meer helemaal weet: de fiets dient voorzien te zijn van een rood, niet knipperend licht achter en een wit, niet knipperend licht aan de voorkant. Daarnaast moet de fiets in een goede technische staat zijn en dienen ook de nodige reflectoren aanwezig te zijn. Er moeten witte of gele reflectoren op de velgen of banden zitten, vier gele reflectoren op de trappers en een rode reflector op de achterkant van de fiets. Als alternatief voor de vaste verlichting mag de fietser een rood en wit licht op het lichaam bevestigen, die dan wel recht voor- en achteruit moeten schijnen. De bekeuring voor fietsen zonder licht is 55 euro. Ook voor het ontbreken van de reflectoren kan men een boete krijgen.


Vaak onverlicht
Uit onderzoeken blijkt dat fietsen zonder licht helaas nog vaak voorkomt. In veel gevallen is de oorzaak laksheid. Met name jongeren maken zich regelmatig schuldig aan fietsen zonder licht. Volgens Veilig Verkeer Nederland gebeurt één op de vijf ongelukken in het donker.