Afbeelding
Foto:

Avedan moet de broekriem aanhalen: welke gevolgen heeft dit?

ALMELO - De gemeente Almelo moet bezuinigen op alle fronten. Ook in vele subsidies zal gesneden worden, waaronder die van Avedan. Almeloërs gaan hier helaas het een en ander van merken.

In totaal moet Avedan straks 400.000 euro bezuinigen. Eerder werd al de huur van dienstencentrum De Riet opgezegd, wat de nodige beroering opleverde. "Dat zijn pijnlijke stappen, omdat we zien dat het mensen raakt. We staan voor duivelse dilemma’s de komende weken", zegt directeur-bestuurder Ilse Saris. Per 1 januari is de huur opgezegd van De Riet, wat een besparing van 20.000 euro per jaar oplevert. Er is de afgelopen tijd al druk gezocht naar een geschikte nieuwe plek; wat uiteraard lastiger is gezien de financiële opgave.

Minder activiteiten
Avedan verwacht dat er geschrapt moet worden in veel leuke activiteiten voor een brede doelgroep. Zo staat ook het geliefde Huttenland in de zomermaanden ter discussie; erg jammer, omdat dit zeer gemist zal worden wanneer het er niet meer is. Bovendien zijn jeugd- en jongerenactiviteiten erg belangrijk om het contact met deze groep vast te houden. "Als we minder in de wijken zijn om de signalen op te vangen bij de jeugd, zien we dus ook niet de eerste tekenen van bijvoorbeeld radicalisering of spanningen tussen groepen. Kijk in de Randstad waar jongeren met messen over straat gaan. Zover willen we het hier toch niet laten komen? In gesprek gaan, oren en ogen in de wijk zijn, dat is zo belangrijk".

Dure taakstelling
De directeur-bestuurder noemt het probleem van welzijnswerk dat het zich niet meteen in klinkende munt laat vertalen. "Maar wij leveren de maatschappij wel degelijk winst op. Als mensen vereenzamen kunnen ze psychische en lichamelijke problemen krijgen. Geïndiceerde zorg is vele malen duurder dan onze Wijkkamers. De politiek wil graag dat burgers participeren, maar als mensen niet goed kunnen lezen en schrijven is dat onhaalbaar. Kinderen die geen kansrijke start krijgen, hebben later veel meer begeleiding nodig. Het probleem is dat wij op ons best zijn als we onzichtbaar ons werk doen. Mensen een duwtje in de rug geven zodat ze zelf de draad weer op kunnen pakken." In goed overleg met de gemeente wordt gekeken waar de bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd met de minste schade. "We snappen dat de gemeente moet bezuinigen. Dit kunnen we alleen samen oplossen. Bijvoorbeeld door nog meer in te zetten op wijkgerichte samenwerking. Maar dat het gevolgen heeft, is onvermijdelijk".

Avedan gaat door
Ondanks de bezuinigingen en de beperkingen door corona werken de medewerkers en de honderden vrijwilligers gewoon door. "Het zit in de aard van ons beroep en van onze mensen om dichtbij anderen te willen zijn. Ook op 1,5 meter afstand en digitaal maken we daar het beste van, we zijn juist nu hard nodig. Avedan heeft wel meer stormen doorstaan, en ik ben trots op onze organisatie dat we het hoofd niet laten hangen". De komende tijd zoekt Avedan nadrukkelijk de samenwerking met andere maatschappelijke partners om samen grote uitdagingen het hoofd te bieden. "Wij hebben zoveel expertise in huis die we op zoveel verschillende gebieden zouden kunnen inzetten, van het tegengaan van obesitas tot het begeleiden van bewonersgroepen bij de energietransitie. We moeten veel meer naar buiten treden met wat we te bieden hebben".