Afbeelding
Foto:

Nederland Leest

ALMELO - In november is de landelijke actie Nederland Leest. Bibliotheek Almelo deelt daarom het boek Het zwijgen van Maria Zachea uit.

Elke familie heeft zijn verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Deze literaire non-fictie van Judith Koelemeijer is in november het cadeau voor leden en bezoekers. Er zijn rondom de actie Nederland Leest enkele activiteiten die coronaproof plaatsvinden.


Allemaal familie

Op dinsdag 3 en 24 november van 19.30 tot 21.30 uur wordt in het kader van Nederland Leest een schrijfworkshop gegeven in Theaterzaal de Evenaar. De entree hiervoor is 7,50 euro. Families vormen een oeverloze bron van verhalen. Dat geldt niet alleen voor die van bijzondere, beroemde of excentrieke mensen. Elke familie heeft zijn eigen drama’s, akkefietjes en anekdotes, die het beschrijven waard zijn. Daarbij kun je putten uit je eigen beleving, maar ook uit de herinneringen van familieleden, brieven van grootouders, het dagboek van je moeder, oude fotoalbums. Maar dan? Hoe vang je jouw familie(geschiedenis) in een helder en boeiend verhaal? Annet Jacobs, auteur bij Uitgeverij Leopold, helpt je op weg met praktische tips, voorbeelden en schrijfoefeningen. En vooral met veel vragen. Want elk goed verhaal begint niet op papier, dat begint in je hoofd. Ervaring met schrijven is niet vereist. Graag aanmelden via cursussen@bibliotheekalmelo.nl.


Mensenwerk

Peter Schoof is filmer en liedjesmaker. Hij schreef het laatste half jaar veel nieuwe liedjes. Niet voor het trio “No Songs for Old Men” maar voor een nieuw solo programma "Mensenwerk”. In het Nederlands. Over Leeftijd, Liefde & De Meisjes van de Plus. “Schoonmaken is mensenwerk las ik op een auto. En toen dacht ik ALLES is mensenwerk”. Een gitaar en een mondmondharmonica. Meer heeft hij voor zijn verhalen niet nodig. Soms is het een portret, dan weer een avontuur of een bespiegeling. Een paar titels: Oude Mannen, Lente in de Stad, Meneer JaMaar, Canada en Ochtendkrant. Als er een lied is dat perfect aansluit bij het thema van Nederland Leest is het wel “Kinderen in Bad”.


Zij weet nog hoe het was
de kinderen in bad
de teil stond in de kamer voor de kachel
met de kooltjes achter glas.


Mensenwerk van Peter Schoof is 20 november om 20.00 uur in Theaterzaal de Evenaar en de toegang is gratis. Aanmelden via cursussen@bibliotheekalmelo.nl