Afbeelding
Foto:

Campagne Poen voor Groen heeft al 1.000 deelnamen

TWENTE - Er zijn zeven Twentse gemeente die deelnemen aan de campagne Poen voor Groen. Dit zijn Almelo, Hengelo, Borne, Hof van Twente, Haaksbergen, Twenterand en Hellendoorn. In deze gemeenten is al meer dan duizend keer een bedrag van 50,- euro gestort op de bankrekening van inwoners, die energiebesparende maatregelen hebben doorgevoerd.

De campagne Poen voor Groen is een onderdeel van de Regeling Reductie Energieverbruik, waarvoor gemeenten geld hebben gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De campagne is erop gericht om inwoners te stimuleren om eenvoudige energiebesparende maatregelen te nemen in hun woning. Voor de uitvoering is de Stichting Duurzaam Thuis Twente DTT) ingeschakeld. DTT verzorgt voor alle Twentse gemeenten ook de wooncoaches die gratis energiebesparingsadvies aan huis geven.


We beginnen net
De organisatoren zijn blij met de voorspoedige start. "Eigenlijk beginnen we net”, aldus coördinator van Duurzaam Thuis Twente Nathalie Thoonsen. De online campagne om mensen te informeren over de actie is in oktober gestart. En de deelnemende winkels hebben pas deze week het promotiemateriaal ontvangen. De deelnemende winkeliers spelen overigens een belangrijke rol bij Poen voor Groen. Zij zorgen dat mensen in hun eigen gemeente de benodigde spullen kunnen kopen. En geven waar nodig advies over welke oplossing het meest geschikt is. Bijkomend voordeel is dat deze lokale winkeliers indirect meeprofiteren van het geld dat het rijk als subsidie aan gemeenten geeft. Wees loyaal en koop lokaal komt hiermee tot uiting.


Kleine moeite
Namens de deelnemende gemeenten wil Nathalie Thoonsen benadrukken dat de RRE en Poen voor Groen meer zijn dan het simpel weggeven van gratis producten. "Wij willen mensen bewust maken dat energie besparen een kleine moeite is die meteen geld oplevert. Toen we begonnen hebben we plannen gemaakt voor voorlichtingsbijeenkomsten in wijken en huiskamerbijeenkomsten om woningen te verduurzamen. Deze plannen moesten in maart helaas overboord vanwege corona. We zijn nog aan het bekijken hoe we energiebesparing in de deelnemende gemeenten een boost kunnen geven binnen de beperkingen die corona ons oplegt."