Afbeelding
Foto:

Stadsmuseum verwelkomt duizendste Barbiebezoeker

ALMELO - De vierjarige Alma Babtist uit Enschede werd op dinsdagmiddag 13 oktober verrast met een Barbiepop. Zij was - samen met haar moeder - de duizendste bezoeker aan de Barbietentoonstelling β€˜van casual tot glamour' die sinds 12 september in het Stadsmuseum Almelo loopt.

De tentoonstelling met 600 Barbiepoppen van 1959 tot heden loopt boven verwachting goed. Uiteraard zijn er veel bezoekers uit de regio, maar daarnaast komen bezoekers uit het hele land (Noord-Holland, Zeeland, Utrecht) speciaal naar Almelo om de enorme verscheidenheid aan Barbiepoppen te bewonderen. Behalve Barbieliefhebbers komen ook ouders en grootouders met kinderen op de tentoonstelling af. Zoals moeder Sharonie Babtist en dochter Alma. Ze hadden dinsdag een moeder-dochterdag en kwamen speciaal voor Barbie naar Almelo. Dochter Alma is een echt poppenkind en sprak al dagen over niets anders dan over Barbie. "Omdat het een aankleedpop is en je haar kapsel steeds kunt veranderen.”


Leuk uitje
Moeder Babtist leek dit een mooi uitje voor de herfstvakantie. "Zo'n expositie is een goed moment om naar Almelo te komen en de binnenstad verder in te gaan. Het is ook een mooie expositie en het is bijzonder om zo veel verschillende soorten Barbies te zien en hoe ze in de loop der jaren is veranderd. Ik kende de geschiedenis en de achtergrond van Barbie niet. Leuk om te lezen.” Ze was ook aangenaam verrast door het prachtige historische pand waarin het Stadsmuseum is gevestigd. "En het is natuurlijk leuk kennis te maken met de geschiedenis van Almelo. Het zou echt heel jammer zijn als de gemeente Almelo het museum gaat wegbezuinigen.”


Veel bezoekers
Na maanden van gedwongen sluiting vanwege corona is de grote belangstelling voor de expositie een hele opsteker voor het Stadsmuseum, dat ook nog eens wordt bedreigd met sluiting. De gemeenteraad heeft namelijk plannen om de subsidie aan het museum voor 2021 met 65 procent te korten, waardoor het onmogelijk is het museum draaiende te houden. De tentoonstelling laat Barbie als fashionista zien met haar diverse modelijnen, maar ook een Afro-Amerikaanse en een Latina versie van Barbie. Verder verschijnt ze in de kleding van traditioneel mannelijke beroepen zoals die van archeoloog, astronaut, dierenarts en coureur. De expositie is opgebouwd rond thema's.