Afbeelding
Foto:

Ruikt u onraad? Maak melding van wietteelt

ALMELO - Hennepteelt komt overal voor; de Nederlandse en internationale markt heeft immers een haast onverzadigbare honger naar de Nederlandse wiet. Criminelen telen deze planten letterlijk overal; van leegstaande bedrijfspanden tot gewone huurwoningen.

De politie ontdekt landelijk zo'n 16 wietplantages per dag. In Twente worden jaarlijks zo'n 200 hennepkwekerijen ontdekt, van klein tot groot. Op zolders, in kelders, in schuren en tuinhuisjes, maar ook bedrijfspanden en boerderijen.

Risico's
Veel mensen denken dat thuisteelt van enkele planten niet zo'n kwaad kan. Het verdient makkelijk en is niet moeilijk om te doen. Maar wietteelt brengt wel risico's met zich mee. Zo riskeren thuistelers een strafblad, huisuitzetting en meer sancties. Bovendien leveren dit soort hennepkwekerijen in woonwijken ook concrete risico's op voor omwonenden. Dit loopt uiteen van vocht- en wateroverlast, brandrisico's bij het aftappen van stroom tot zelfs ontploffingsgevaar. Bovendien is de teelt ook vaak gelinkt aan andere vormen van overlast en criminaliteit die u graag buiten de wijk zou willen houden.

Herken een kwekerij
Een hennepkwekerij in de buurt is aan diverse signalen te herkennen. Bijvoorbeeld wanneer de gordijnen van een woning altijd dicht zijn. Vocht op de ramen. Muren of vloeren die warmte afgeven. Stroomuitval. Lampen die altijd aan zijn en drukte rond het huis op vreemde tijdstippen. Ook bijvoorbeeld opvallende camera's en beveiliging zouden hierop kunnen duiden, evenals buurtgenoten die ineens veel geld uitgeven aan dure vakanties, auto's en spullen. Het doorgeven van meldingen kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl

Drugslabs
Naast wietkwekerijen komt ook de productie van synthetische drugs steeds vaker voor. Deze bedrijvigheid is vaak ook te herkennen aan diverse signalen, zoals rare, sterke geuren van chemicaliƫn, maskerende geuren zoals vanille en mensen die met vaten chemicaliƫn aan het zeulen zijn. Ook aanwezigheid van grote ijzeren ketels, vrieskisten of opvallend veel kleine busjes kunnen een signaal zijn van een drugslab.