Afbeelding
Foto: De Bibliotheek

Veel steun voor bibliotheek Almelo in online petitie

ALMELO - De online petitie waarmee Almeloërs steun uitspreken voor het behoud van de bibliotheek heeft in twee weken tijd al zo'n 5.000 handtekeningen opgeleverd. De bieb hoopt zo te kunnen laten zien dat verder beknibbelen op deze organisatie niet wenselijk is.

De afgelopen jaren is door de gemeente al tonnen bezuinigd op de bibliotheek. In de nieuwste bezuinigingsplannen zou de bibliotheek jaarlijks nog met 200.000 euro gekort worden. Hiermee ontstaat volgens de bibliotheek een serieus risico dat zij moeten sluiten.


Brede voorziening
De bibliotheek wil dit uiteraard graag voorkomen. De bibliotheek is één van de belangrijke hoekstenen van de samenleving in Almelo en van onschatbare waarde voor kennisverwerving, ondersteuning bij taalachterstanden, voor sociale contacten en vrije meningsvorming. En uiteraard voor iedereen die boeken wil. De afgelopen decennia zijn bibliotheken breder geworden dan alleen het uitlenen van boeken en andere materialen. Zo worden hier ook vele leuke workshops en cursussen gehouden evenals activiteiten voor bovengenoemde thema's zoals het Taalhuis.


Petitie
Op 24 september werd door de bibliotheek zelf een online petitie opgezet. Deze is te ondertekenen via www.biebalmelomoetblijven.petities.nl/ Met de petitie verzoeken de ondertekenaars het gemeentebestuur om de bieb niet te laten verdwijnen en samen naar een constructieve oplossing te zoeken. Ook via Facebook werd ruchtbaarheid gegeven aan de actie. De vraag is wel of dit zal helpen; de gemeente snijdt komend jaar in totaal voor 1,2 miljoen euro in subsidies, waarbij Avedan het meeste inlevert: 400.000 euro.