Afbeelding
Foto:

Almelo goed op weg als sociale onderneming

ALMELO - Sociaal ondernemen is voor veel bedrijven en organisaties een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsvoering geworden. Zo ook voor de gemeente Almelo zelf. De gemeente heeft nu de hoogste trede bereikt op de Prestatieladder Socialer Ondernemen. Deze heeft als doel om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Deze prestatieladder is een soort van keurmerk dat kijkt naar de mate van sociaal ondernemerschap. De gemeente zelf geeft op een goede manier uitvoering aan deze ambitie; er wordt binnen de organisatie al veel werkgelegenheid geboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen met een beperking, maar ook mensen die om uiteenlopende redenen weinig kansen hebben op regulier werk. Bijvoorbeeld omdat ze langere tijd afhankelijk zijn geweest van een uitkering en zo een moeilijker overstap naar werk hebben.

Participatie belangrijk
Het was zo'n beetje hét toverwoord van de afgelopen jaren op sociaal vlak: participatie. Meer mensen werden als gevolg van de Participatiewet vanuit een uitkering naar werk geholpen. Arbeidsdeelname heeft namelijk veel voordelen. Naast dat mensen zo concreet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, geeft het ook een belangrijk stuk zelfvertrouwen en een zinvolle tijdsbesteding. Maar hoe gemotiveerd iemand met een arbeidsbeperking ook is, lang niet iedere onderneming is helaas enthousiast om hen in dienst te nemen. Jammer, want het is vaak een zeer gemotiveerde groep medewerkers die een uniek perspectief kan bieden, zo ondervonden organisaties die actief werven bij deze doelgroep.

SROI
De gemeente zet niet alleen in op het sociaal ondernemen binnen de eigen organisatie, maar stimuleert dit ook bij andere bedrijven en organisaties. Zo is dit zogeheten SROI - Social Return On Investment - steeds meer onderdeel van aanbestedingen. De gemeente kan bijvoorbeeld als eis voor een aanbesteding stellen dat een bedrijf ook mensen aanneemt met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals gehandicapten om dit werk uit te mogen voeren.

Afbeelding