Afbeelding
Foto:

Week tegen eenzaamheid

ALMELO – Van 1 tot en met 8 oktober wordt voor de elfde keer de landelijke 'Week tegen Eenzaamheid' gehouden. Sociaal contact is niet voor iedereen vanzelfsprekend en eenzaamheid komt dan ook onder alle lagen van de bevolking voor. Zo worstelen ook steeds meer ouderen met eenzame gevoelens. Tijdens deze week is er extra aandacht voor deze problematiek en initiatieven om eenzame mensen te ondersteunen.

Het verschilt per persoon wat het precies betekent om eenzaam te zijn. Waar de een het liefst zo veel mogelijk mensen om zich heen heeft, vindt de ander een paar echt goede vrienden voldoende. In de kern draait eenzaamheid om een gemis aan betekenisvolle relaties. Er zijn twee typen eenzaamheid te onderscheiden. Er bestaat sociale eenzaamheid, oftewel het missen van een gemeenschap waarmee iemand verbonden is. Denk aan contact met vrienden, kennissen, lid zijn van een vereniging. Daarnaast spreken we van emotionele eenzaamheid als iemand een diepe connectie met andere mensen mist. Bijvoorbeeld de hechte band met een levenspartner of een boezemvriend.


Vergrijzing
De Nederlandse samenleving vergrijst. De verwachting is dat er over tien jaar 2,3 miljoen 75-plussers zullen zijn. Bij het ouder worden is er natuurlijk de fysieke gezondheid die achteruit gaat. Fysiek fitheid is echter niet alles. Op dit moment zegt meer dan de helft van de 75-plussers, zo'n 700.000 mensen, zich eenzaam te voelen. De oorzaken zijn divers: het wegvallen van vrienden of een partner of het missen van contact met collega's na de pensionering. De somberheid die met dit gemis gepaard gaat, kan ook weer tot lichamelijke klachten leiden.


Actie
Om het tij te keren heeft de overheid het actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid' opgezet. Dit programma draait om het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid. Daarbij slaan op lokaal niveau coalities van sociale organisaties de handen ineen. 'KomErbij Almelo' is zo'n lokaal samenwerkingsverband. Momenteel is men vooral bezig om de ‘corona-eenzaamheid’ tegen te gaan. Zo is er een marktplaats voor hulp gecreëerd: almelovoorelkaar.nl/coronahulp. Zorg- en welzijnsorganisaties, de ouderenbond en de gemeente Almelo gaan zo samen de strijd aan. Voorzitter Annoek van den Broek: “KomErbij heeft een verbindende rol. We brengen de activiteiten in Almelo in kaart en verbinden inwoners, bedrijven en organisaties zo veel mogelijk met elkaar.” Zie hun website komerbijalmelo.nl.

Besef dat een klein gebaar een groot verschil kan maken. Wilt u weten hoe u anderen kunt helpen of wat er zoal in uw buurt wordt gedaan? Kijk op www.eentegeneenzaamheid.nl. Zie ook eenzaamheid.nl als u zelf met eenzame gevoelens kampt.