Afbeelding
Foto: SKODA AUTO

Zo veel mogelijkheden naast de auto met een verbrandingsmotor

Veel autofabrikanten zijn bezig om naast de voertuigen met traditionele verbrandingsmotor ook modellen met elektromotor te ontwikkelen. Ook Škoda heeft al een aantal hybrides en elektrische voertuigen.

Hybride voertuig is eigenlijk een verzamelnaam. Een hybride is een auto met een verbrandingsmotor en een elektromotor. Maar hoe de batterij voor de elektromotor wordt opgeladen kan verschillen. Zo is er de PHEV, de plug-in hybride. De batterij van deze hybrides wordt opgeladen via een laadstekker. Mooie voorbeelden daarvan zijn de Škoda Superb iV en Octavia iV. Het accupakket is vaak groter dan die van bijvoorbeeld een mild hybrid en deze voertuigen kunnen ook afstanden volledig elektrisch afleggen.


Mild Hybrid
Een andere vorm van een hybride is de MHEV, de mild hybrid. Ook in dit geval dus een verbrandingsmotor en een elektromotor. De verbrandingsmotor zorgt voor de aandrijving en de elektromotor heeft alleen een ondersteunende functie. Volledig elektrisch rijden is dus niet mogelijk. De batterij wordt bij een MHEV opgeladen door de energie die vrijkomt bij remmen terug te winnen. Een mooi voorbeeld is Škoda Octavia.


Alleen elektromotor
Voertuigen zonder verbrandingsmotor worden ook wel Battery Electric Vehicle, BEV, genoemd. Aangezien deze volledig afhankelijk zijn van de elektromotor hebben deze voertuigen een grotere batterij nodig dan hybrides en worden ze via een laadkabel opgeladen. ŠKODA CITIGOe iV is zo'n BEV en binnenkort heeft Škoda ook een elektrische SUV: Škoda Enyaq iV.