Afbeelding
Foto:

Fietsen op Monumentendag

WIERDEN - Aan de Open Monumentendag in Wierden zal ook in 2020 aandacht worden besteed. De Historische Kring Wederden zal dit jaar een fietstocht organiseren.

De fietstocht kan worden gestart vanaf 10.00 uur bij de Historische Kring Wederden aan de Appelhofdwarsstraat 2. Daar is tevens tegen een vrije gift de gedrukte route beschikbaar. De route is tot 16.00 uur af te halen en leidt dit jaar door de buurtschap Hoge Hexel en het Wierdens veld. Ook is de Expositie van de HKW met het thema “25 jaar veranderingen in Wierden in beeld gevangen” te bewonderen aan de Appelhofdwarsstraat 2 (toegang gratis).


Bezienswaardigheden
Bij het landgoed en pleisterplaats De Barkel zijn veel cultuurhistorische elementen te zien, sterker nog: archeologische plekken die als Rijks-monument zijn aangemerkt. Er zijn onder andere grafheuvels gevonden uit de IJzertijd en uit de vroege Steentijd. Verder heeft het landgoed als boerenhoeve een geschiedenis die teruggaat tot de vroege 15e eeuw, 1410. Van de oude Bentheimer waterput wordt geschat dat deze uit de 17e eeuw stamt. De tuin en het rustpunt (koffie/thee) bij “De Barkel” zijn vrij te bezoeken. Op het Hoge Hexel is bij het Schoapnskot de restauratie van het geheel te zien en ook hier is een mogelijkheid voor koffie en thee.


Leermonument
Het thema van de Open Monumentendag dit jaar is ‘Leermonument’. In verband met het coronavirus is het aanbod leermonumenten en activiteiten dit jaar beperkt en is in Wierden dan ook niet verder uitgewerkt, maar van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten als ‘leermonumenten’ aangemerkt. Er wordt nog meer dan voorheen de nadruk gelegd op de beleving die het monument teweegbrengt. Vanwege de coronarisico's zullen monumenten alleen van buiten te bezichtigen zijn.