Afbeelding
Foto:

Positief beeld op de Twentse arbeidsmarkt en uitkeringen

TWENTE - De coronacrisis heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Ook bij bedrijven was de crisis duidelijk merkbaar, hoewel de gevolgen sterk uiteenlopen van sector tot sector. We hielden allemaal ons hart vast voor grote ontslagen en faillissementen. Momenteel lijkt dit echter mee te vallen.

Hoewel we even een stukje 'goed nieuws' gaan doen, willen we wel benadrukken dat niemand exact weet hoe lang de crisis gaat duren en welke onverwachte zaken nog op ons pad komen. Op dit moment is de Regio Twente blij met hoopvolle, positieve ontwikkelingen. De crisis zorgt landelijk en regionaal voor een economische krimp, maar de arbeidsmarkt lijkt nu nog redelijk robuust. Zo blijkt uit cijfers tot eind juni dat het aantal regionale vacatures zich herstelt en dat het aantal WW-uitkeringen afneemt. Vooralsnog blijven ook grote faillissementen uit, maar er zijn wel signalen over massaontslagen op landelijk niveau. Zo kondigde Booking.com (reisbranche) aan ruim 4.000 medewerkers te ontslaan, terwijl Takeaway.com (Thuisbezorgd) in Enschede daarentegen uit blijft breiden. Er zijn dus wel verschillen van sector tot sector.


Meer vacatures
Vroeg in de crisis nam het aantal vacatures fiks af. Inmiddels is er herstel zichtbaar, wat in Twente sterker is dan de landelijke trend. Hierbij heeft meegeholpen dat een aantal zwaar getroffen sectoren, zoals export, evenementen, cultuur en dienstverlening, in Twente in personeel opzicht minder groot zijn dan landelijk. Conjunctuurgevoelige bedrijfssectoren als bouw en industrie lijken in deze crisis voor Twente, tot nu toe, juist een positieve invloed te hebben gehad. Het aantal nieuwe online vacatures in Twente is in een maand tijd sterk gestegen (van 1.311 in mei naar 1.936 in juni; dat is +47,7 procent). De afname in de vorige perioden is daarmee gekeerd. Landelijk is het aantal nieuwe online vacatures van mei naar juni toegenomen met 18,7 procent. Deze toename is lager dan in Twente.


Verdere trends
Verder nam ook het aantal WW-uitkeringen in Twente sterker af dan landelijk. Eind juni waren er 10.274 lopende WW-uitkeringen, 75 minder dan een maand eerder. Vooral het aantal WW-uitkeringen aan jongeren nam sterk toe het eerste halfjaar, maar ook hier is verbetering zichtbaar. De uitstroom van de WW is nu weer groter dan de instroom. Wel is er bij de Participatiewet-uitkeringen een lichte stijging zichtbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een beperking die eerder werk hadden, maar nu weer terugvallen in een uitkering.