Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Teleurstelling na
afgelasting kermis

ALMELO - Het had zo mooi en gezellig moeten zijn deze week; weer de gezellige Almelose kermis waar jong én oud zich ieder jaar weer vermaakt. Maar helaas; ook de kermis is afgelast als gevolg van de coronacrisis.

De gemeente was de afgelopen tijd veel in overleg met de politie, GGD en Veiligheidsregio Twente. Het leek er even op dat de najaarskermis dit jaar toch door kon gaan, maar uiteindelijk werd toch het besluit genomen om deze af te gelasten. Een bijzonder moeilijk besluit, zo benadrukt burgemeester Gerritsen: “We hadden in het voortraject een goed en constructief overleg met de kermisexploitanten. Het zag er naar uit dat alle seinen op groen stonden. Vandaag hebben we opnieuw overleg gevoerd met verschillende instanties en daarbij is vooral de recente toename van het aantal besmettingen in Twente aan de orde geweest. We hebben ook rekening gehouden met de besmettingen die ons lokaal gemeld worden. Dat alles in overweging genomen kan ik geen veilige kermis garanderen.”

Negatieve trend
De afgelopen tijd neemt het aantal besmettingen ook in Twente toe, waarbij er ook duidelijke stijgingen bij jongeren zichtbaar zijn. De kermis is in deze context een risicovol evenement: men is dichter bij elkaar in de buurt en er zijn veel jongeren. Plus de combinatie met drank zorgt voor verdere verslapping van de aandacht. Almelo is niet de eerste gemeente in de regio die een streep zette door de kermissen dit najaar, zo werd ook in Hengelo al de kermis afgelast.

Slecht jaar
Voor de exploitanten is het de zoveelste tegenvaller. Zo werden veel voorjaarskermissen al geschrapt, maar de hoop was dat een extra mooi najaar nog een en ander goed zou maken. De burgemeester begrijpt dan ook dat exploitanten balen, maar dat de collectieve veiligheid voorop staat. In een reactie bij Tubantia laat voorzitter Atze Lubach van kermisbond BOVAK weten teleurgesteld te zijn. In elke regio gelden andere regels en zelfs binnen Twente zijn al wel de nodige kermissen gehouden met goede naleving van de veiligheidsregels. Exploitanten hopen dat in ieder geval wat van de grotere kermissen zoals in Enschede dit najaar wel door zullen gaan.