Afbeelding
Foto:

Opinie: Russisch roulette; Virus-waanzin en democratie

TWENTE - Op het moment is de behandeling van het Covid-19 virus in de zorg nog steeds zeer belangrijk. Is dat wel terecht? Want, in de media las ik dat er veel mensen te laat waren behandeld voor allerlei soorten ziekten en aandoeningen.

Er zijn eigenlijk drie groepen te onderscheiden: Eén groep durfde niet naar de huisarts, bang dat ze zouden worden besmet met corona. De tweede groep, voor wie de “regulaire zorg” tijdelijk was stop gezet, omdat er een tekort was aan personeel op die afdelingen. En de derde groep waarvan de diagnose bekend was, maar de behandeling niet opgestart kon worden omdat ook hier de coronapatiënten voor gingen. Inmiddels zijn we een klein half jaar verder en weten we meer over hoe het virus zich gedraagt. En weten we nu ook meer hoe mensen zich gedragen in de coronaperiode.


Afstand houden
Als ik het goed begrijp is er een vrij grote groep die helemaal geen zin heeft, of het nut er niet van inzien, om afstand van de ander te houden, zoals werd geadviseerd door de virologen. Er zijn verschillende groepen die protesteren, er is zelfs een rechtszaak geweest om aan te geven dat afstand houden waanzin is. Mijn visie hierop is: mochten ze corona krijgen, wijzen zij dan zorg af? Want dat zou betekenen dat het dus geen waanzin is. Doen ze afstand van een plaatsje op de IC als die vol ligt? Laten ze een oudere boven de 60 jaar voor gaan? Daar hoor ik niets over, laten ze daar duidelijker in zijn. Als je geld hebt voor een rechtszaak zal het toch ook niet zo moeilijk zijn om een registratie bij te houden van de mensen die afstand houden waanzin vinden.


Protesteren mag
Maar het mooie van ons land is dat protesteren mag. Maar hoe zit dat dan met de mensen die het nut van afstand houden wel zinvol vinden. Die hebben geen rechtszaak aangespannen tegen de groep virus-waanzin. Hoe zit het dan met hun rechten? Hebben de grootste schreeuwers alleen rechten? Die worden namelijk wel gehoord en krijgen wel aandacht. Dat is toch niet de bedoeling in een democratie. We hebben allemaal het recht om ons te uiten, het respecteren van een andere mening, ook al zijn we het er niet mee eens. Weet je, soms denk ik dat democratie betekent: zo hard mogelijk schreeuwen, kabaal maken, de ander overschreeuwen of zwart maken, dan is het goed. Dat het mensenlevens kost, ja dat is toch niet mijn probleem.


Borbala
Correspondent