Afbeelding
Foto:

Coronateststraten niet handig voor senioren

TWENTE - De coronateststraten zijn voor veel ouderen niet goed bereikbaar. Ouderenbond ANBO krijgt diverse signalen dat ouderen zich daardoor niet zouden laten testen. Een zorgwekkende situatie dus.

Veel coronateststraten zitten op afgelegen locaties om overduidelijke redenen; zo is dit in Almelo op het bedrijvenpark Bornsestraat, in Enschede op het bedrijvenpark aan de Jaargetijdenweg - zo ver buiten Enschede als je redelijkerwijs kunt zitten - en in Goor aan de Kooimaten. Ook ruim buiten de kern zelf. Voor mensen zonder auto zijn deze haast niet bereikbaar, omdat ook het openbaar vervoer er niet komt. Dit laatste wordt ook overigens afgeraden om wederom: overduidelijke redenen.


Problematisch
Ouderenbond ANBO ziet daarom liever dat de GGD thuistests afneemt bij ouderen en anderen die slecht ter been zijn. Nu doen zij dit alleen in uiterste nood. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: "Op dit moment gaat het in het nieuws vooral over het aantal besmettingen. Maar daar begint het natuurlijk niet mee. Het eerste dat moet gebeuren, is dat iedereen die klachten heeft, getest kan worden. En dat is nu niet het geval. Want mensen die slecht ter been zijn en/of geen auto hebben, kunnen nu niet of niet eenvoudig bij een coronateststraat komen. Dat geldt dus voor veel senioren en mensen met een beperking. En als je klachten hebt, ga je natuurlijk ook niet bij iemand in de auto zitten, want dan bestaat de kans dat je die persoon besmet."


Oplossing nodig
"We krijgen bij ANBO telefoontjes van mensen die zich willen laten testen, maar geen afspraak maken, omdat ze niet weten hoe ze bij de coronateststraat moeten komen. Zij weten niet dat de GGD ook thuis een test kan afnemen. Dat wordt niet duidelijk gecommuniceerd en het wordt ook niet aangeboden als iemand belt voor een afspraak. Wij vinden dat iedereen die niet mobiel is, thuis getest moet kunnen worden op het coronavirus. Bijvoorbeeld met een mobiele testbus of een samenwerking met thuiszorgorganisaties die toch (vaak dagelijks) bij oudere mensen thuis komen. Ik vind het mooi om te zien dat dat er in Zeeland en Brabant gekeken wordt naar deze mogelijkheden. Maar wat ons betreft moet dit in heel Nederland mogelijk zijn. Zodat iedereen getest kan worden."