Afbeelding
Foto:

Verspillingsvrije week

TWENTE - De cijfers over voedselverspilling laten een onthutsend beeld zien. Zo geeft de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, de organisatie achter de Verspillingsvrije week, op hun website aan dat in Nederland een vierde van het voedsel wordt verspild.

Dat er voedsel verloren gaat wordt door iedereen veroorzaakt. Zo geeft de stichting aan dat zo'n 10 tot 20 procent van het voedsel in de afvalbak van restaurant belandt doordat er bijvoorbeeld teveel is ingekocht. Op de website van Milieu Centraal, één van de stakeholders van Samen Tegen Voedselverspilling, is te lezen dat consumenten zo'n 34 kg per persoon per jaar aan goed voedsel weggooien. Om voedselverspilling tegen te gaan kan dus iedereen een steentje bijdragen, zowel consument als producent. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft drie challenges om je uit te dagen.


Challenges
De eerste challenge is 'Word een verspillingsvrije Marie Kondo in de keuken'. Voor wie niet weet wie zij is: Marie Kondo is wereldberoemd door onder andere haar boeken over organiseren en opruimen. Doel bij deze challenge is dan ook dat je door structuur aan te brengen in je keuken minder gaat verspillen. Hoe vaak komt het niet voor dat je nieuw koopt terwijl het in de voorraadkast staat? Bij de tweede challenge leer je creatief om te gaan met wat er in de voorraadkast staat. Hoe beter je in staat bent om restanten en kliekjes te gebruiken, des te minder je hoeft weg te gooien. Als laatste is er nog de mogelijkheid om eens even echt met je neus op de feiten gedrukt te worden. Bij challenge drie ga je met de gratis Verspillingsvrije Coach-app van Milieu Centraal meten wat je weggooit en een week lang krijg je feedback op wat je weggooit.


Verspillingsvrije week
Van 1 tot en met 7 september wordt de Verspillingsvrije week gehouden. Doe je ook mee? Kijk voor meer informatie op www.samentegenvoedselverspilling.nl of neem eens een kijkje op de website van www.milieucentraal.nl voor tips.