Afbeelding
Foto: David Stassen

Meer camera's een oplossing voor asociaal gedrag?

ALMELO - Is de uitbreiding van het aantal camera's in de Almelose binnenstad een passend middel om asociaal gedrag tegen te gaan? Dit is de conceptuele vraag die ook dinsdag weer aan bod kwam bij het Politiek Beraad in Almelo.

De gemeente wil het cameratoezicht in de binnenstad uitbreiden van de huidige 15 naar in totaal 22 camera's. Aanleiding hiervoor is de wens in het Beleidsplan Integrale Veiligheid 2017-2020 om de strijd aan te gaan met ernstige geweldsdelicten en verstoringen van de openbare ruimte in het uitgaansleven. Helaas zijn er legio voorbeelden - en de situatie lijkt te escaleren. Zo werd op 16 augustus nog een buurtbewoner van de Hofkampstraat in elkaar geslagen nadat hij lawaaischoppers vroeg om rustig te doen. Een incident dat voor bewoners wel zo'n beetje de druppel was die de emmer deed overlopen. Dit deel valt echter ook straks nog buiten het gebied van direct cameratoezicht.

Meer camera's
De gemeente wil straks in totaal 22 camera's inzetten in de uitgaansgebieden en de aanlooproutes naar de binnenstad. Zo moet dan een duidelijke ring van toezicht ontstaan, zonder blinde vlekken. De camera's zijn dan te vinden in de Grotestraat, Oranjestraat, Hagenborg Zuid, De Waag, Marktstraat, Hagenborghpark, Schipbeekstraat, Waagplein, Centrumplein, parkeergarage P14 en het stationsplein. Ook de opzet gaat dan veranderen; nu kijken lokale boa's nog live mee op de zaterdagnacht, verder worden beelden opgenomen en later bekeken bij incidenten. De nieuwe opzet omvat het live meekijken in een Regionale Toezichtruimte, waardoor de lijn met de meldkamer en andere hulpdiensten korter is. Ook andere gemeenten gebruiken deze opzet.

Gedragsbeïnvloeding
De plaatsing en inzet van camera's heeft volgens de gemeente en politie wel degelijk voordelen. Zo vergroot dit het gevoel van veiligheid bij het publiek en de handhavers. Dreigende situaties kunnen gesignaleerd worden voor ze escaleren en er is bewijslast na incidenten. De inzet van de camera's zou ook daadwerkelijk het gedrag van mensen beïnvloeden, net zoals bodycams dat doen volgens de politie.

Afbeelding