Afbeelding
Foto: Miranda Molendijk

Summer in the City; Almelo zweet in tropische week

ALMELO - Deze dagen hebben we vaak het nummer van Joe Cocker in ons hoofd: "Hot town, summer in the city". Want warm, dat is het zeker. Met record op record en officiële hittegolven. Ook Almelo is als stad bezig om in te spelen op het extreme weer; nu en in de toekomst.

De afgelopen jaren is al veelvuldig aandacht gevraagd voor de gevolgen van klimaatverandering voor steden. Zo is hittestress een gegeven op tropische dagen. Hittestress is een vrij algemene benaming voor de nadelige effecten die extreme hitte heeft op ons lichaam. Het was ook jaren een onderschat probleem, maar wel eentje waar we wat tegen kunnen doen. Zo ligt de dagtemperatuur in steden altijd enkele graden hoger dan in het buitengebied. Dit komt doordat het vele steen in Almelo de hitte langer vasthoudt. Ook het gebrek aan voldoende groen in veel steden is funest. Daarom werden en worden ook actieve voorlichtingscampagnes gevoerd om mensen te bewegen hun tuin om te zetten van steen naar groen.

Gemeentelijke inzet
Almelo doet zelf al veel om de stad groener te maken en beter in te spelen op de klimaatuitdagingen die we de komende jaren vaker gaan zien. Maar ook bij dit soort acute situaties moest de gemeente al wat werk verrichten. Zo werden bomen extra gesproeid om te helpen bij deze extreme temperaturen. Met name voor de jonge, kwetsbare bomen zijn de extra sproeirondes de komende tijd zeer welkom. Ook werd de Eilandbrug gekoeld om te zorgen dat deze niet vastloopt en boten gewoon in en uit de jachthaven kunnen varen.

Tips tegen problemen
Op www.almelo.nl geeft de gemeente diverse tips over wat we kunnen doen tegen deze hitte. De meeste tips zullen inmiddels goed bekend zijn: drink voldoende, beperk lichamelijke inspanning, blijf in de schaduw, draag zonnebrandcrème wanneer u buiten bent en houd de woning koel door goed ventileren, zonwering of airconditioning. Speciale aandacht gaat ook nu uit naar de groepen kwetsbaren, zoals senioren, zieken en mensen met een beperking. Help hen waar mogelijk en zorg dat zij voldoende drinken en niet oververhitten. Doe dit wel veilig en binnen de geldende RIVM-adviezen. Tot slot moeten we niet vergeten er ook van te genieten uiteraard. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk suppen of kanovaren in de stad.