Afbeelding
Foto:

Familie veteraan speurt in het oorlogsverleden

WIERDEN - Op woensdag 5 augustus brachten vader Hans en zoon Vincent Hamers, afkomstig uit de omgeving van Eindhoven, een bezoek aan de Historische Kring Wederden om naspeuringen te doen inzake kapitein Maurice T. Regimbal.

Deze kapitein was destijds commandant van de mortier-sectie van het Algonquin Regiment en derhalve nauw betrokken bij de gevechten om Wierden tussen 4 en 9 april 1945. Kapitein Regimbal overleefde de Tweede Wereldoorlog en werd vader van een dochter die op haar 23-ste besloot door Europa te gaan reizen. Uiteindelijk is zij in Zwitserland gaan werken, waar ze Hans Hamers ontmoette, met wie zij later trouwde. Het paar verhuisde naar Canada, maar keerde uiteindelijk terug naar Nederland, waar zoon Vincent werd geboren, die derhalve de kleinzoon van kapitein Regimbal is.


Speurtocht
Kapitein Regimbal overleed ruim 10 jaar geleden, maar mede door de verhalen die hun moeder/vrouw zich nog kon herinneren, besloten Vincent en Hans naspeuringen te gaan doen inzake het oorlogsverleden van hun opa/schoonvader. Dit bracht hen onder meer naar de HKW, waar zij ontvangen werden door Hanny Hommers, Alma Stokkingreef en Kees Kroon. Na de nodige verhalen te hebben uitgewisseld kregen Hans en Vincent een PowerPoint-presentatie te zien over de bevrijding van Wierden met het Algonquin Regiment in de hoofdrol. Ook werden bezoeken gebracht aan de vier monumenten op het Stationsplein, het kanaal bij de jachthaven plus het Wendelpad, waar op beide locaties destijds zwaar werd gevochten.


Afsluiting
Het slot van de middag was op het v.d. Bergplein waar (inmiddels dicht gepleisterde) kogelgaten in de oostelijke muur nog getuigen van de felle strijd om Wierden begin april 1945. De dag erna ontvingen Vincent en Hans de nodige foto’s, documenten, de presentatie en nog veel meer over “The fight for Wierden” zoals de Algonquins het typeerden. Op hun beurt gaan zij op zoek naar verdere informatie/foto’s e.d. bij de familie in Canada, die (indien aanwezig) ter beschikking van de HKW zullen worden gesteld.


Foto: Kleinzoon Vincent (links) en schoonzoon Hans (rechts) van kapitein Maurice T. Regimbal bij het monument op het v.d. Bergplein.