Afbeelding
Foto:

Gemeente enthousiast over broedplaats-project

ALMELO - Hoe kunnen we creatieve talenten in onze stad ondersteunen? En tegelijk ook nog eens een passende herbestemming vinden voor leegstaande panden? Als het aan de gemeente Almelo ligt, ontstaan er ook hier veel leuke initiatieven om een 'creatieve broedplaats' te realiseren die invulling geeft aan deze ambities.

De afgelopen jaren zagen we het al op steeds meer plekken in Nederland: de opzet van 'creatieve broedplaatsen'; plekken waar diverse creatieve, ondernemende mensen samenkomen. Waar de kunstenaar de ondernemer ontmoet en waar inwoners geprikkeld worden in de breedste zin. Twente is al één van de meest creatieve regio's, maar er kan en móet nog meer gebeuren om deze ook echt in de regio te behouden. Zo is het een gegeven dat studente en jonge professionals uiteindelijk de regio verlaten om elders aan de slag te gaan. Zo ontstond het idee voor de Twentse creatieve broedplaatsen; dankzij geld uit de Regio Deal Twente kunnen deze concreet gerealiseerd worden.

Hergebruik
Een ambitie van het project is om ook echt fysieke broedplaatsen te realiseren en deze onder te brengen in bijvoorbeeld industrieel erfgoed en religieus erfgoed in de regio. Er zijn al voorbeelden van dit soort creatieve invullingen op prikkelende locaties.

Aansporing
De gemeente Almelo wil mensen graag stimuleren om gebruik te maken van deze nieuwe regeling. Maar: men moet hier dan wel wat vaart mee maken. Vanaf 1 september kunnen namelijk de plannen ingediend worden. Met een goed uitgewerkt plan kunnen initiatiefnemers subsidie krijgen om dit te realiseren. Het mooie is dat de regeling niet alleen gericht is op het opzetten van nieuwe initiatieven, maar dat ook al bestaande creatieve broedplaatsen hiermee verstevigd kunnen worden. Men kan subsidie aanvragen wanneer het idee bijdraagt aan een creatief en innovatief klimaat, verbindingen legt tussen kunst, cultuur en technologie, experimenteren en innoveren voorop staan en waar creatieve en technologische talenten zich thuis voelen. Aanvragen van de subsidie kan per 1 september 09.00 uur via www.creatievebroedplaatsentwente.nl