Afbeelding
Foto:

De Klokkenbelt zoekt vrijwilligers

ALMELO - Woonlocatie de Klokkenbelt van InteraktContour zoekt vrijwilligers om de bewoners te helpen bij het vergroten van hun zelfstandigheid. Bijvoorbeeld voor de 32-jarige Floor Freie: “Ik zou graag zelf willen koken. Zodat ik zelf kan bepalen wat ik eet, hoe laat en in mijn eigen appartement. Door hersenletsel heb ik een lichamelijke beperking en kan ik niet zelfstandig koken. Daar heb ik hulp bij nodig. Ik zou het fijn vinden als iemand mij daar eens per week bij wil helpen”.

Net als Floor hebben de toekomstige bewoners van de nieuwe woonlocatie de Klokkenbelt in Almelo hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersensbloeding. Daardoor hebben zij nu dagelijks zorg en ondersteuning nodig. Ondanks dat willen zij net als iedereen een zo gewoon mogelijk leven leiden. Dus bijvoorbeeld zelf koken, boodschappen doen, wandelen, fietsen of een klusje doen in huis. Vrijwilligers vervullen daarin een belangrijke rol.

Onschatbare waarde
Alledaagse dingen die zo vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor hun vaak niet meer. De Klokkenbelt zoekt daarom mensen die bewoners willen ondersteunen bij die alledaagse activiteiten. Maar ook bij de koffie-uurtjes, de lunch, gezamenlijke kookactiviteiten en bij groepsactiviteiten op de dagbesteding en vervoer, zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. Dat weet ook Gerrit van ’t Hag die al 6 jaar als chauffeur vrijwilligerswerk doet. “Ik vind het geweldig hoe deze mensen ondanks hun hersenletsel zo positief in het leven staan. Met veel plezier rij ik hen naar de dagbesteding, de kerk, hun vakantieadres maar ook naar een begrafenis of ziekenhuisbezoek. Ondertussen maken we een praatje. Soms blijf ik even om koffie te drinken. Daardoor heb ik door de jaren heen een band met de bewoners opgebouwd. Ook doe ik af en toe klusje, zorg ik voor het onderhoud van de bus en voer ik het oud papier af. Dat wordt door bewoners en medewerkers zeer gewaardeerd. Ondanks dat ik als vrachtwagenchauffeur ben afgekeurd, maak ik me achter het stuur nog steeds heel nuttig”.

Eigen regie
Begin september verhuist Floor naar een eigen appartement in de Klokkenbelt. Zij heeft dan een eigen keuken en het is haar grote wens om ook zelf te koken. Dat is belangrijk voor haar. Het betekent zelfstandigheid en eigen regie over haar leven. Wilt u Floor helpen met koken? Of wilt u op een andere manier mensen met hersenletsel ondersteunen? Word dan ook vrijwilliger bij de Klokkenbelt. Met een paar uurtjes per week maakt u al een verschil. Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk bij de Klokkenbelt en de mogelijkheden? Neem dan contact op met Inge Lansbergen op 06 51746266 of via i.lansbergen@interaktcontour.nl.