Herdenking 75 jaar Hiroshima & Nagasaki

ALMELO - De Ambassade van Vrede Almelo en vredesorganisatie PAX hebben donderdag een herdenking gehouden voor het bombardement op Hiroshima en Nagasaki, nu 75 jaar geleden.

Op 6 en 9 augustus is het 75 jaar geleden dat Hiroshima en Nagasaki bijna volledig werden verwoest door atoombommen. In de directe nasleep van deze bombardementen kwamen zeker 210.000 mensen om het leven. Ook nu nog ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen. Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren.

Veel kernwapens
Ondanks de catastrofale gevolgen zijn er momenteel nog ongeveer 13.500 kernwapens in de wereld. De meeste van deze wapens zijn vele malen krachtiger dan de bommen die 75 jaar geleden gebruikt werden en daarnaast neemt het gevaar dat kernwapens gebruikt zullen worden toe. Daarom herdenkt De Ambassade van Vrede de slachtoffers en overlevenden van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki en eren hun nagedachtenis met hun stem: dit mag nooit meer gebeuren.


Herdenking
Donderdag om 15.30 uur opende burgemeester Arjen Gerritsen in de bibliotheek een tentoonstelling met een korte herdenking. Hierbij stond de kraanvogel centraal. Een gevouwen kraanvogel werd een wereldwijd symbool voor een kernwapenvrije wereld naar aanleiding van het verhaal van Hiroshima overlevende Sadako Sasaki. De tentoonstelling, die tot 14 september tijdens openingstijden van de bibliotheek te bezichtigen is, is bedoeld voor iedereen die stil wil staan bij 75 jaar Hiroshima en Nagasaki en bij de verschrikkelijke gevolgen van het gebruik van kernwapens.