Afbeelding
Foto:

Vertaling kinderboek van André Noltus

ALMELO - André Noltus is een naam die bij veel lezers niet direct bekend zal zijn. Maar deze oud-Almeloër geniet in Duitsland, vooral in het Saarland en op Langeoog, bekendheid als schrijver van boeken, o.a. columns in de Saarbrücker Zeitung, theaterwerk, lezingen, concerten en nog veel meer. Een kinderboek dat hij jaren geleden schreef in het Duits, krijgt nu ook een Nederlandse vertaling.

André Noltus woont inmiddels al ruim een halve eeuw in Duitsland, maar hij is van oorsprong Almeloër; hier geboren in 1939, als Hans Noltus. En gezongen heeft hij in Almelo ook al. Hij woonde op veel plaatsen in Duitsland; uiteenlopend van het eiland Langeoog tot Berlijn, maar ook in Beieren. Momenteel woont hij in het Saarland, waar zijn vrouw Nora vandaan komt. Ze waren allebei verbonden aan internaten, waar André als leraar Frans, Engels en muziek les gaf.


Mooie verhalen
Toen Noltus' eerste kleinkind, de vierjarige Jan Hendrik, hem 26 jaar geleden vroeg om een kerstverhaal te vertellen greep grootvader Noltus deze 'opdracht' met beide handen aan. Maar na het schrijven van een eerste verhaal lieten de dierlijke personages hem niet los; hij schreef uiteindelijk negen verhalen over het wel en wee van de dieren die op zolder wonen aan de 'Bahnhofstraße 10'. Over Willem de Wesp, Ari de rat, een muizenfamilie, slaappop Joanna, kater Knubbel en vele andere bewoners. Zij maken van alles mee door alle jaargetijden, waarbij veel leuke thema's aan bod komen zoals liefde en genegenheid. De dieren zijn soms verrassend menselijk.


Kinderboek
Adriana Hoffmann-Idema, bevriend met de fam. Noltus en zelf ook oud-inwoner van Almelo, spoorde hem aan om zijn teksten en eerder gemaakte illustraties van Laura Lücke om te zetten naar een echt kinderboek. Dit boekje begint bij de Kerst met avonturen door alle seizoenen, tot aan de volgende Kerst. Een enig voorleesboek. Dit bleek een dusdanig succes dat er door haar en hem nu ook een Nederlandse vertaling gemaakt is: 'Spoorstraat 10: een Zolder vol Verhalen'. Deze week ontving Adriane Hoffmann-Idema de eerste exemplaren van de drukker; ook mooi op tijd voor de Kinderboekenweek, die eind september van start gaat.


Nu te bestellen
Het boek is nu te bestellen via al.hoffmann@kpnmail.nl of telefonisch op: 053-8509291. Opsturen kan, of afhalen aan de Bekkinghofkamp 7, 7524 AZ in Lonneker. Deze leuke kinderboeken kosten 17,50 euro. Daarnaast is 'Spoorstraat 10' ook te koop bij Boekhandel Broekhuis. Website: www.andrenoltus.de