Afbeelding
Foto:

Jeugdlid JBC de Toss Europees kampioen

ALMELO - Nadat vorig jaar Koen Wentink als jeugdspeler 3 Nederlandse titels wist te behalen, voegde hij daar op 22 juli een Europese titel aan toe. Dat Petanque een sport is voor alleen bejaarde ouderwetse mannen wordt hier weerlegd. Hoewel ook deze sport geraakt wordt door de coronacrisis zijn er ook oplossingen gevonden om als vereniging toch actief te blijven. Zo werd door middel van Facebook een heus internationaal toernooi afgewerkt: het Euro-Pétanque (Corona) Precision Shooting Challenge 2020.

Ieder team bestond uit 5 spelers: een man en vrouw tussen de 23 en 54, een jeugdspeler tussen de 18 en 22, een jeugdspeler onder de 18 en een senior boven de 54 jaar. Er worden 3 ballen gelegd op een afstand van 7, 8 of 9 meter waarbij de ballen van links naar rechts worden weggeschoten. Dit gebeurt 10 rondes lang, de speler met de meeste hits wint. Dit alles werd live uitgezonden op Facebook.


Succes voor Koen
Koen Wentink van de Toss vertegenwoordigde de categorie 18 tot 22 jaar voor het Nederlandse team. In de poulefase wist Koen te winnen van Oostenrijk, Oekraïne, Israël en Tsjechië, van Duitsland werd verloren. De teamresultaten wezen uit dat Nederland vierde in de poule was geworden en hiermee werd de kwartfinale bereikt. Daarin werd Rusland overtuigend met 5-0 aan de kant gezet. In de halve finale moest Engeland verslagen worden om de finale te bereiken. Er was ditmaal meer tegenstand, maar met 3,5 tegen 1,5 werd ook deze horde genomen.


Spannend einde
De finale werd een spannende aangelegenheid, Hongarije liet zien dat ook zij recht hadden om hier te staan. Uiteindelijk trok Nederland met 3-2 aan het langste eind. Het aandeel van Koen was groot in het behalen van de titel, in de finale won hij met 26-14 van Daniel Lakatos en in 8 partijen moest hij alleen zijn meerdere erkennen in zijn Duitse opponent. Helaas is Koen het enige jeugdlid bij JBC De Toss. Zij verwelkomen graag meer jeugd. De sport is meer dan alleen een balletje gooien: techniek, tactiek en concentratie zijn erg belangrijk, maar ook het lezen van de baan. Gezelligheid en sociale contacten staan voorop. Kom langs en gooi eens een balletje mee. Neem contact op met: prjbcdetoss@gmail.com