Afbeelding
Foto:

Pas op voor inbraak

TWENTE - Hoewel we momenteel veel thuis zitten en inbrekers het hierdoor lastiger krijgen, is het wel belangrijk om alert te zijn op het inbraakrisico. Tevens verleggen inbrekers momenteel ook hun werkterrein van woningen naar andere, minder bewaakte objecten.

Uit de nieuwste politiecijfers blijkt dat er van januari tot en met april 688 woninginbraken geregistreerd zijn in Overijssel. Dit is een stijging van ruim een kwart ten opzichte van vorig jaar (549). Overijssel is ook de enige provincie waar een stijging zichtbaar was.


Zorgwekkend
De trend is wel zorgwekkend, aangezien zowel de politie als gemeenten, woningcorporaties en anderen de afgelopen jaren veel gehamerd hebben op inbraakpreventie. Vaak begint dit bij het eigen gedrag van de bewoner. Zo laten mensen in Twente nog vaak ramen en deuren open staan wanneer ze even kort weg zijn. Hiermee maakt men het de gelegenheidsinbreker wel héél makkelijk. Het advies is dan ook om altijd ramen en deuren te sluiten en de sloten te gebruiken, ook wanneer u bijvoorbeeld maar kort buiten de deur bent of op zolder.


Verschuiving
De huidige coronacrisis heeft ook een effect op het werkterrein van inbrekers. Normaliter zijn woningen overdag vaker leeg, maar door de crisis zitten mensen vaker thuis. Inbrekers hebben hierdoor ook hun werkterrein moeten verleggen. In april waren in Overijssel meer schuurinbraken zichtbaar, maar ook bijvoorbeeld kelderboxen zijn nu een makkelijker doelwit. Landelijk was in april een stijging van 24 procent zichtbaar bij schuurinbraken. Ook hier gaat op: sluit de deur van uw schuur of berging goed af.


Waakzame buurt
Naast het goed gebruik van sloten is ook een waakzame buurt een belangrijk middel in de strijd tegen inbraken. Een alerte buurt is minder aantrekkelijk voor criminelen. Ziet u iets? Bel dan bij verdachte situaties direct met 112 voor een grotere pakkans.