Afbeelding
Foto:

Preventie van schulden
juist nu erg belangrijk

ALMELO - De gemeente Almelo en maatschappelijke partners doen al veel om de problematische schulden bij inwoners terug te dringen. De afgelopen jaren is veel nieuw beleid en ondersteunende maatregelen opgezet. Doel: het niet alleen terugdringen van bestaande schulden, maar ook juist voorkomen dat mensen in de problemen raken. Dit is nu belangrijker dan ooit.

Ruim een half miljoen huishoudens in Nederland kampt met risicovolle schulden. Dat wil zeggen: rood staan op de bankrekening, rekeningen niet kunnen betalen en al dan niet fikse creditcard schulden. Ongeveer 10 procent van de huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen en 5 miljoen mensen hebben geen spaargeld, waarmee zij tegenslagen op kunnen vangen. Volgens Schuldhulpmaatje is de gemiddelde schuld bijna 43.000 euro en omvat gemiddeld 14 schuldeisers.

Hulp belangrijk
De coronacrisis heeft ook een heel grote impact op het dagelijks leven van veel Almeloërs. Bijvoorbeeld wanneer ze hun werk kwijtraken of een deel van de inkomsten verliezen. Tegelijk staat ook het stelsel van sociale zekerheid onder druk en kosten en lasten stijgen fiks door. Het is dan ook juist nu belangrijk om bovenop deze schuldenproblematiek te blijven. Vroeg signaleren van beginnende schulden met maatschappelijke partners voorkomt dat deze verder escaleren.

Buddy-app
Afgelopen week lanceerde wethouder Arjen Maathuis een nieuwe buddy-app. Deze is onderdeel van een proef waar honderd inwoners aan deel kunnen nemen. De app kan gekoppeld worden aan de bankrekening, waardoor men in één keer een goed overzicht krijgt van de financiële situatie. Ook kan de app toetsen of men recht heeft op toeslagen en uitkeringen. Beter inzicht helpt ook om bijvoorbeeld te besparen op vaste lasten. Almeloërs die deel willen nemen aan de proef kunnen bellen met 0546 - 54 11 11. In Almelo is vorig jaar het Schuldenlab opgericht om samen met maatschappelijke partners te werken aan een Doorbraakmethode waarbij mensen met schulden op meerdere manieren steun krijgen om hier uit te komen.