Ouderenmishandeling ook bij u in de buurt

TWENTE - Ouderenmishandeling is een wereldwijd probleem, maar denk niet dat het een ver-van-mijn-bed-show is. Ook in Nederland en zelfs bij u in de buurt vindt mishandeling van ouderen plaats. Jaarlijks zijn ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van ouderenmishandeling, zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling.

Op maandag 15 juni, de Internationale dag tegen ouderenmishandeling, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het geweld tegen ouderen. Want het houdt niet op, totdat je iets doet. "Ouderenmishandeling is lang niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heb je soms het idee dat er iets niet klopt. Je kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Vaak is de oudere kwetsbaar en afhankelijk van de pleger. Het gaat niet áltijd om kwade wil. De zorg voor een oudere kan iemand ook te veel worden. Zeker in deze uitzonderlijke tijd kunnen spanningen oplopen. Ook het zicht van bijvoorbeeld de huisarts of de vereniging op wat er thuis gebeurt, is minder”, aldus Debbie Maas voorzitter Landelijk Netwerk Veilig Thuis.


Dit kun je doen
Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden. Is het eenmalig of komt het langere tijder achter elkaar voor? Praat over je zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere. Misschien herkent de ander de signalen ook. Praat ook met de oudere zelf en eventueel met de vermoedelijke pleger. Voor meer informatie kun je altijd terecht op www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl. Ook kun je voor advies bellen met een Veilig Thuis medewerker via 0800 2000 of chatten via www.veiligthuis.nl.