Afbeelding
Foto: David Stassen

Inwoners denken mee over toekomstige invulling

ALMELO - De gemeente Almelo is volop in beweging. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in onder meer de binnenstad en diverse grotere projecten. Er werd ook veel gebouwd om in diverse behoeften te voorzien. Om richting te geven aan dit soort ontwikkelingen is er de Omgevingsvisie. De gemeente gebruikt deze om ideeën van alle Almeloërs aan te toetsen. Nu is het ook tijd om te werken aan een nieuwe visie met een nog grotere ambitie voor de toekomst.

De Omgevingsvisie is dus een belangrijk document. En inspraak is tegenwoordig steeds belangrijker geworden om zo voldoende draagvlak voor plannen te creëren. Het is dan ook logisch om inwoners al vroeg in dit proces te betrekken. Het scheelt immers veel klachten en bezwaren achteraf. De gemeente kampt momenteel met diverse complexe uitdagingen waar op ingespeeld zal moeten worden. Dit loopt uiteen van de vergrijzing bij Almeloërs zelf - waardoor bijvoorbeeld levensloopbestendige woningen belangrijker zijn - tot externe factoren zoals de klimaatverandering en de overstap naar hernieuwbare energie.

Info-avond
Deze woensdag werd al een eerste digitale informatieavond gehouden waarbij mensen vanuit huis vragen konden stellen over de nieuwe Omgevingsvisie. De bijeenkomst was een alternatief voor de gebruikelijke fysieke bijeenkomsten, die vanwege de huidige crisis uiteraard niet gehouden kunnen worden.

Brede opzet
Inwoners konden in gesprek over de binnenstad met wethouder Jan Martin van Rees. Wethouder Eugène van Mierlo ging in gesprek over wijken en dorpen. De bedrijventerreinen zijn het vakgebied van wethouder Arjen Maathuis en wethouder Van Rees sloot weer af met het thema buitengebied. De komende Omgevingsvisie is dus bijzonder breed zoals u merkt; deze is ook nog eens onderdeel van de bredere Omgevingswet die in 2022 ingevoerd zal worden. Een belangrijke ambitie bij dit traject is om veel regels straks ook voor de 'gewone burger' duidelijker te omschrijven en met minder rompslomp. Inwoners die zich nu al eens willen verdiepen in de visie kunnen deze nalezen op www.almelo.nl