Afbeelding
Foto:

Inzicht in duurzame plannen voor wijk Windmolenbroek

ALMELO - Duurzaamheid speelt ook in Almelo een steeds grotere rol. Inwoners, gemeente en betrokken organisaties zoals Stichting Duurzaam Almelo hopen de komende jaren veel concrete stappen te zetten.

Stichting Duurzaam Almelo wil vooral op buurt- en wijkniveau veel bereiken om Almelo duurzamer te maken. Zij zijn nu gericht op de wijk Windmolenbroek, waar een viertal studenten van de Hogeschool Saxion een enquête uitvoeren. Dit is echter maar één kant van het verhaal.


Vragen aan college
Afgelopen week klom Stichting Duurzaam Almelo in de pen om ook het college van Burgemeester en Wethouders te prikkelen op het gebied van duurzaamheid in de wijk Windmolenbroek. Hoewel de coronacrisis de gehele samenleving in zijn greep heeft, ziet de stichting de klimaatcrisis als een nog grotere bedreiging - die weliswaar nog een stuk minder zichtbaar is voor de samenleving. Voor de crisis werd het plan opgevat om met inwoners op buurtniveau in gesprek te gaan over wat men kan doen en wat maatregelen gaan kosten. Maar ook over het vergroten van draagvlak voor maatregelen. "Er wordt veel gepraat op bestuurlijk niveau en er zijn beleidsmaatregelen in voorbereiding, maar we zien nog weinig beweging vanuit de beleidsmakers naar de bewoners wat hen te wachten staat, laat staan dat er iets zichtbaar is van het creëren van draagvlak onder de bevolking voor maatregelen die zullen gaan komen. Wordt er gedacht aan verschillende scenario’s, is er individuele vrijheid om bijvoorbeeld zelf energie op te wekken of met bewoners samen of komt er een warmtenet, al of niet gestookt met hout of biogas, waar men verplicht is aan deel te nemen? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen en krijgen bewoners daarover informatie van (onafhankelijke) deskundigen?", aldus de stichting.


Toekomstplannen
De enquête moet belangrijke inzichten geven in de duurzame staat én ambities van de gemeenschap in de Windmolenbroek. Wanneer de uitkomsten bekend zijn, wil men met bewoners, experts, gemeente, Cogas en het Waterschap in gesprek over concrete plannen voor de nabije toekomst.