Afbeelding
Foto:

Afvalwijzer corona-beschermingsmiddelen

TWENTE - Per 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Omdat nu al blijkt dat veel mensen niet weten waar ze beschermingsmiddelen tegen corona kunnen weggooien, wil Milieu Centraal graag duidelijkheid verschaffen. Veel handschoenen en mondkapjes belanden nu helaas op straat, in het riool of bij het plastic afval. Het is eigenlijk heel eenvoudig: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal in het restafval, ongeacht van welk materiaal deze gemaakt zijn.

Als materialen in de verkeerde afvalbak belanden, verstoort dat natuurlijk de recycling. Medewerkers die het afval sorteren lopen bovendien risico op besmetting. Zo wordt textiel handmatig gecheckt, dus voorkom dat medewerkers gebruikte mondkapjes of handschoenen uit de afvalstroom moeten vissen! Afval goed weggooien is belangrijk voor ons allemaal. Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval niet door de wc, dan raakt het riool verstopt met alle gevolgen van dien. Het hoort ook niet bij het plastic afval. Gooi beschermingsmiddelen na gebruik altijd in de restafvalbak. Hou het even bij u in een apart zakje als er niet direct een afvalbak in de buurt is. Een niet-medisch mondkapje kunt u zelf maken, van restanten stof of oude kleren. Dat is qua materiaalgebruik beter voor het milieu dan een wegwerpmondkapje, bedoeld voor eenmalig gebruik. Het scheelt een hoop afval, zeker als u bedenkt hoeveel u er op langere termijn zou gebruiken. Het wassen van zo'n herbruikbaar kapje kost wel energie. Was het mee met ander wasgoed in een 60-graden was om stroomverbruik te beperken.


Hulp bij het scheiden
Sinds eind april wordt er in de Afvalscheidingswijzer veelvuldig gezocht op hoe mondkapjes en handschoenen weggegooid moeten worden. U vindt voor duizenden producten op www.afvalscheidingswijzer.nl de juiste afvalbak. Zo helpt u met het goed recyclen.