ZGT Almelo
ZGT Almelo Foto: archief

Ziekenhuis ZGT hoopt ook in 2020 financieel op koers te blijven

ALMELO - Als er één ding duidelijk is geworden de afgelopen tijd, dan is het wel het belang van goede, lokale zorg. De ziekenhuizen zetten zich in om niet alleen het coronavirus te bestrijden, maar ook voldoende reguliere zorg te bieden. Maar zelfs onder de beste omstandigheden is een ziekenhuis beheren een uitdagende taak. De afgelopen jaren kampte de Ziekenhuisgroep Twente met onder meer financiële uitdagingen. Inmiddels is het ziekenhuis weer op de juiste koers.

ZGT kampte in 2017 met grote uitdagingen in de exploitatie van de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. Kosten liepen op, inkomsten bleven achter. Er werd toen een grootschalig herstelplan opgezet om weer financieel gezond te worden. Dit herstelplan werd afgelopen jaar afgerond. De ZGT is blij met de resultaten: kostenbesparingen werden volledig gerealiseerd en samen met verzekeraars werd de vergoeding en zorgvraag beter afgestemd. Dit jaar zijn nieuwe, verbeterde afspraken gemaakt met zorgverzekeraars. Deze gaan de kostenstijging van dit jaar grotendeels compenseren. Het ziekenhuis verwacht dat ze hiermee op hetzelfde nettoresultaat uit zullen komen als afgelopen jaar.

Uitdagingen
Uiteraard verwacht het ziekenhuis dat dit jaar de impact van het coronavirus duidelijk merkbaar zal zijn in de omzet. Door de toestroom van coronavirus-patiënten in combinatie met de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en inzet van intensive care bedden kon het ziekenhuis een groot deel van de reguliere zorg tijdelijk niet uitvoeren. Inmiddels is ZGT bezig met het opnieuw opstarten van meer reguliere zorg. Concreet houden zij rekening met een omzetderving dit jaar van ongeveer 30 miljoen euro. ZGT gaat ervan uit dat zorgverzekeraars garant zullen staan voor deze omzetderving; uiterlijk 1 juli moeten hierover concrete afspraken zijn.

Ambities voor de toekomst
De gezonde financiële basis is noodzakelijk om verder te kunnen bouwen aan een toekomstgericht ziekenhuis. In 2019 zijn mooie stappen gezet in het bovenregionaal aanbieden van topklinische zorg (gericht op innovatie, onderzoek en wetenschappelijke kennis) en het herschikken en vernieuwen van afdelingen binnen de ZGT locaties in Hengelo en Almelo. Hierdoor worden specialismen die veel raakvlakken hebben bij de behandeling van specifieke aandoeningen en ziekten dichter bij elkaar gebracht. Om de zorg in Twente ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en uitvoerbaar te houden zet ZGT verder in op waardegedreven zorg. Hierin staat de kwaliteit van zorg voor de patiënt centraal en wordt gekeken waar zorg mogelijk voorkomen, vervangen of dichterbij de patiënt gebracht kan worden. In de komende jaren zal hierin verdere samenwerking worden gezocht met andere zorgaanbieders in de regio.