Afbeelding
Foto:

Stadsmuseum Almelo klaar voor heropening op 1 juni

ALMELO - Stadsmuseum Almelo is heel blij dat het museum op maandag 1 juni, tweede pinksterdag, om 12.00 uur weer opengaat. Dat betekent dat u na telefonische of online reservering het Stadsmuseum kunt bezoeken. Directeur Sigrid Ivo: “Al onze vrijwilligers staan klaar om onze bezoekers weer te verwelkomen.”

De tentoonstelling '75 Jaar Almelo Vrij' zou op 21 maart door minister Ank Bijleveld worden geopend maar door de coronacrisis ging dat niet door. Gelukkig is de expositie vanaf 1 juni te bezichtigen in het coronaproof gemaakte Stadsmuseum. Zo geldt er eenrichtingsverkeer, zijn plastic handschoenen verkrijgbaar en kan er contactloos worden betaald. De anderhalve-meterafstand geldt uiteraard in het hele gebouw. De gezondheid van gasten en medewerkers heeft de hoogste prioriteit. “Er mogen voorlopig niet meer dan dertig bezoekers tegelijk in het gebouw aanwezig zijn”, aldus directeur Ivo.

75 Jaar Almelo Vrij
De tentoonstelling ’75 Jaar Almelo Vrij’ is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Historische Kring Stad en Ambt Almelo en het Stadsmuseum Almelo. In '75 Jaar Almelo Vrij' laten bijzondere objecten en individuele verhalen zien en horen hoe Almeloërs de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding op 4 en 5 april 1945 hebben beleefd. In een verduisterde woonkamer ervaren bezoekers hoe het was om in een wereld zonder licht te leven en te luisteren naar de geluiden van naderende vliegtuigen. Verder is alles te zien en te horen over rantsoenen en voedselbonnen; over sport en vermaak, maar ook over de Jodenvervolging. Verhalen van ooggetuigen en een grote variatie aan objecten brengen deze thema's tot leven: een distributiekaart met een gat erin van een jonge vrouw die op de dag van de bevrijding door een vijandelijke granaat omkwam en een aantal glazen en servetringen achtergelaten door een Joodse familie die ze nooit meer heeft kunnen ophalen.

Museum bezoeken
Op tweede pinksterdag is het museum geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Verder is het museum op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur open. Voor reservering neemt u contact op met 0546-816071 of ga naar www.stadsmuseumalmelo.nl.