Afbeelding
Foto:

Onderzoek naar duurzaamheid in de wijk Windmolenbroek

ALMELO - Jessica Damhuis, Mark van ’t Hag, Yasmine Holtman en Marieke Mooij, vier studenten van de HBO-opleiding Social Work op het Saxion College te Enschede doen onderzoek naar duurzaamheid in de wijk Windmolenbroek. Uw hulp is daarbij van harte welkom.

Vanuit Saxion hebben de studenten de opdracht gekregen om bestaande burgerinitiatieven te ondersteunen en aangezien Marieke stage loopt bij de Twentse Noabers is het initiatief van Duurzaam Almelo in samenwerking met het Noaberhoes op hun pad gekomen. De beide partijen zagen dat er weinig duurzame projecten in de wijk worden opgestart. Zij willen daar graag verandering in brengen. De groep studenten heeft daarom een enquête opgesteld.


Enquête
De enquête is bedoeld om duidelijk te krijgen waar de mogelijkheden voor verduurzaming liggen en waar draagvlak voor is. Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan bijvoorbeeld zonnepanelen, maar ook aan moestuinen, kleding, wateropvang, waterverbruik, energie en dergelijke. Door de antwoorden op de vragen in de enquête hopen de studenten, Duurzaam Almelo en het Noaberhoes dat te achterhalen. Ze hopen ook duidelijk te krijgen waarom er tot op heden weinig initiatieven tot ontplooiing komen. Daarmee wordt absoluut niet bedoeld dat er niets gebeurd op het gebied van duurzaamheid in Windmolenbroek. Zo is er regelmatig een Repaircafé in het Noaberhoes. Hier worden kapotte spullen gerepareerd. Alledaagse artikelen krijgen daarmee een tweede leven. Maar ook het sociale karakter van het Repaircafé speelt een rol in het succes ervan. De enquête is dan ook vooral bedoeld om te kijken waar mogelijkheden liggen en waar draagvlak voor is.


Uitkomsten
Jessica: "Mochten de reacties positief zijn en men is bereid mee te willen denken over het opstarten van een duurzaam initiatief, dan zijn ze meer dan welkom om ons dat te laten weten, graag zelfs! Hoe meer betrokkenheid vanuit de wijk hoe beter, dit is juist ons doel." De studenten zijn vooral betrokken bij de voorbereiding/onderzoeksfase. "Duurzaam Almelo, het Noaberhoes en Harrie Kiekebosch, klimaatcoach in Almelo en bij meerdere duurzame initiatieven betrokken, zullen verder gaan kijken naar welke projecten levensvatbaar zijn, deze samen met andere partijen verder gaan uitwerken en samen met de wijk opstarten", aldus Jessica


Help mee
Mark, Yasmine, Marieke en Jessica vragen bij deze aan alle inwoners van de wijk Windmolenbroek of zij de enquête willen invullen op https://www.survio.com/survey/d/L8U2Y6E2S5N9K8C4N. De geschatte duur is ongeveer 5 minuten. Vanzelfsprekend kan de enquête geheel anoniem worden ingevuld, tenzij u op de hoogte wilt blijven van ontwikkelingen rondom het onderzoek.

Afbeelding