Afbeelding
Foto: shutterstock.com

Drukke dagen voor rupsenbestrijders

ALMELO - De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups zit in de afrondende fase in Almelo. Afgelopen week begon GrootGroener met de preventieve behandeling van bomen, in opdracht van de gemeente. Dit moet voorkomen dat er later dit jaar veel overlast ontstaat. De gemeente en inwoners hebben geen zin in herhaling van het rampjaar 2019.

Het precieze moment waarop de bestrijding op gang kwam varieerde de afgelopen weken van gemeente tot gemeente. Zij zaten namelijk allemaal zo'n beetje te wachten op dezelfde omstandigheden: nesten rupsen die uitkwamen, maar tegelijk ook een zekere mate van bladgroei aan de bomen. Beide factoren waren namelijk nodig voor de inzet van de biologische bestrijdingsmiddelen die de gespecialiseerde bedrijven zoals GrootGroener hiervoor inzetten. Dit middel, Xentari, is een 'bacteriepreparaat op basis van sporen en kristallen van sporen van Bacillus thuringiensis subspecies aizawai'. Volgens de fabrikant is het onschadelijk voor mens en dier, met uitzondering van rupsen. Geheel onomstreden is dit echter niet; diverse andere experts vrezen dat het middel ook funest kan zijn voor andere, juist erg nuttige insectensoorten. Het middel is ook veel in gebruik bij het beschermen van gewassen voor de landbouw.

Onhandig moment
De wat onzekere aard van de tijdsplanning voor het bestrijden was ook zichtbaar in de communicatie richting de burger. Zo begon GrootGroener op Koningsdag met de bestrijding, wat voor omwonenden als een complete verrassing kwam. Zo deed een inwoonster via Facebook haar beklag: ze zat net lekker te barbecue'en met familie toen plotseling de tuin ondergespoten werd. Ook in andere straten bleek niet tijdig gecommuniceerd over de op handen zijnde bestrijding, waardoor sommige woningen open ramen hadden of wasgoed dat zo bespoten werd. De gemeente trok dan ook het digitale boetekleed aan en verwees inwoners uiteindelijk naar GrootGroener's Facebookpagina waar het bedrijf de verdere bestrijding aan zou kondigen. Wanneer er uiteindelijk toch rupsen in de bomen ontstaan, zal de gemeente nesten weg laten zuigen.