Afbeelding
Foto:

Elzinga Wonen al bijna honderd jaar een begrip in Enschede

ENSCHEDE – Het is een bedrijf met een bijzondere geschiedenis. Een naam ook die iedereen kent: Elzinga Wonen. En terecht; het bedrijf werd al in 1923 geopend. Net als iedere andere ondernemer kwamen ook zij af en toe voor uitdagingen te staan. Het bedrijf overleefde een oorlog, recessies, veranderende markten en meer. Het geheim? Iedere klant mag rekenen op een betrouwbare, doortastende service met een vakkundig resultaat. En dat al bijna honderd jaar.

Broers Ypke en Hille Elzinga begonnen met de zaak in 1923. Het Friese duo bracht veel kennis met zich mee naar Enschede; Hille als stoffeerder en Ypke als meubelmaker. Het was toen al een heel veelzijdig bedrijf; de Enschedeër kon er terecht voor alles tussen vloer en plafond, zoals men wel eens zegt: vloerbedekking, verf en behang, gordijnen, zonwering, meubels en nog veel meer.


Echt familiebedrijf
Elzinga Wonen zet ook nu nog deze traditie voort; hoewel de nadruk nu ligt op de meubels en stoffering. Het assortiment verf en behang moest wijken toen de tweede generatie, Gerard Elzinga, het bedrijf overnam – hij had er weinig affiniteit mee. Inmiddels staat de derde generatie in de winkel; Ibo Elzinga samen met zijn vrouw Uschi en stoffeerders Hans en Bas. Het bedrijf is zelfs nog gevestigd op de locatie waar het destijds begon; aan de Voortsweg 23. Zowel huidig eigenaar Ibo als vader Gerard groeiden hier op. Wel werd de showroom door de jaren heen steeds meer uitgebreid met de naastliggende panden wanneer deze beschikbaar kwamen. Bijvoorbeeld toen slager Rotting stopte of Engels Groente en Fruit en schoenmaker Geerdinck. Dankzij deze groei kon het assortiment steeds breder worden om de wensen van de klant door de decennia heen zo goed mogelijk te vervullen. Er kwamen nieuwe producten bij; zo kan de klant tegenwoordig bij Elzinga Wonen terecht voor een relax- of sta-op fauteuil.


Vroeg begonnen
Met zo'n familiebedrijf zijn er uiteraard ook de nodige anekdotes die de revue passeren. Ibo werd al vroeg het vak ingetrokken door zijn vader. Zodra hij uit school kwam werd hij eropuit gestuurd om bij klanten te helpen. Met het stofferen van een trap of leggen van een mooi tapijt. Geheimen heeft het vak dus niet voor Ibo. Tegenwoordig is er ook veel nieuwe kennis en mogelijkheden bijgekomen; zaken waar grootvader Ypke alleen van had kunnen dromen. Van de innovatieve matrassen, de duurzame vloermaterialen, de steeds grotere diversiteit van de beschikbare producten, verdere professionalisering van de service en uiteraard het oriënteren en informeren van klanten via internet.


De toekomst
Hoewel hij er zelf nog lang niet over na wil denken, zal uiteindelijk ook Ibo een stapje terug moeten doen in het bedrijf. Zijn kinderen zijn inmiddels met andere dingen bezig dan de winkel; hij heeft twee dochters die in de zorg zitten en zijn zoon ontwikkelt games. Toch is hij positief gestemd; Bas, de zoon van zijn zuster, is al een tijdje binnen het bedrijf actief. Een echte vakman met een scherp oog voor zaken. Als hij het op termijn over zou nemen laat Ibo het bedrijf in goede handen achter. Een nieuwe generatie die ook dan de tradities van Elzinga voort mag zetten. Op naar de volgende honderd jaar!Kom langs
Elzinga Wonen ontvangt u graag in de winkel aan de Voortsweg 23-31 in Enschede. Maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Bel voor informatie met: 053-435 84 37. Kijk ook op: www.elzingawonen.nl