Afbeelding
Foto:

Kleine, aangepaste lintjesregen in Almelo

ALMELO - Het was voor de ontvangers een leuke verrassing. Maar ook een rare. Het ontvangen van een Koninklijke Onderscheiding in deze crisistijd is toch een bitterzoet moment. Raar was het ook voor de Twentse burgemeesters; zij ontvingen dit jaar geen mensen op de gemeentehuizen, maar mochten het heuglijke nieuws overbrengen met de telefoon en beeldbellen. Toch is de waardering voor de inzet van de ontvangers er zeker niet minder om.

Dit jaar ontvingen vijf inwoners van de gemeente Almelo een Koninklijke Onderscheiding. Zij ontvingen afgelopen vrijdag een telefoontje van burgemeester Arjen Gerritsen die namens de Koning het mooie nieuws over mocht brengen. De gemeente maakte van de nood ook een deugd; de traditionele foto met alle gedecoreerden kon niet, maar de gemeente plaatste wel een filmpje op de site en social media om de gedecoreerden eens in het zonnetje te zetten.

Diverse groep
De verdienstelijke ontvangers zijn heel divers; allemaal zetten zij zich op hun eigen manier in voor de Almelose gemeenschap. Extra bijzonder was de benoeming van Wim van der Elst tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Onder meer actief als voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen Beter Wonen, eerder ook bij Energiek Almelo, VVD Almelo, het Elisabethfonds en in de communicatie bij Urenco. De overige ontvangers werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit zijn Bornerbroeker Jan Oosterveld (onder meer vrijwilliger bij de autocross en pinksterfeesten), Jeanette Tijhof (onder meer bestuurslid en vrijwilliger bij voetbalclub DVO, later DRC), Albert Eshuis (voorzitter van IVN Almelo en betrokken bij het Almelose Stadsmuseum) en Ria Perik (actief binnen de St Jorisparochie).

Groot belang
Wat al deze vrijwilligers gemeen hebben is dat ze jarenlang actief zijn ten behoeve van de Almelose samenleving in de breedste zin. Vaak werken ze ook in de schaduw; zonder veel aandacht. Maar juist zij zijn het belangrijke levensbloed waar veel Almelose organisaties op mogen rekenen, zeker in tijden van crisis waarbij er nog meer op de schouders van vrijwilligers terecht komt. De gemeente is er dan ook trots op dat ieder jaar weer veel mensen gedecoreerd mogen worden voor deze inzet.

Versierselen later
Voor de gedecoreerden was het telefoontje van de burgemeester nog maar de eerste helft van hun festiviteiten. Zij ontvangen namelijk later dit jaar de bijbehorende versierselen; hiervoor zal nog een apart moment gepland worden.