Afbeelding
Foto:

Twentenaar gaat Innovatief reizen met nieuwe Twentse mobiliteitsapp: Goan!

TWENTE - Wie reist van A naar B heeft veel opties. Vaak meer dan mensen zelf denken. Maar hoe breng je de vraag en aanbod van mobiliteit beter bij elkaar? De mobiliteitsapp Goan die nu in ontwikkeling is moet mensen hierbij helpen.

Veel mensen maken nu voor hun reizen van A naar B gebruik van een beperkt aantal opties. Vaak de auto voor langere afstanden, de fiets voor korte afstanden en het openbaar vervoer, mits dit werkt voor je reisplanning en reisdoel. Er zijn echter ook nog veel andere opties; bijvoorbeeld een groeiend aantal deelauto's, OV-fietsen en meer. Mobility as a Service is een term die we vaker horen. Het betekent eigenlijk: mensen zo veel mogelijk praktische opties geven om een reis te plannen van A naar B, waarbij we los komen van het traditionele autobezit. Het reisdoel staat centraal - niet de manier waarop je er komt. Afgelopen week werd het startschot gegeven voor het Twentse Mobility as a Service -proefproject, waarbij ook de app Goan gepresenteerd werd.


Reis-app
Twee samenwerkende bedrijven, Qarin Tranzer ontwikkelen de app. De komende tijd worden diverse aanbieders van mobiliteitsdiensten toegevoegd en zal de app getest worden. Hoe meer aanbieders, hoe beter de reismogelijkheden zullen worden zo is de gedachte. Je ziet dan in één oogopslag alle mogelijkheden. De applicatie zal ook ingezet worden voor mensen die nu maatwerkvervoer gebruiken, de voormalige RegioTaxi. De app geeft aanvullende reismogelijkheden.Patroon doorbreken
Er is op het gebied van persoonlijke mobiliteit veel meer mogelijk dan veel mensen denken. Onder meer Twente Mobiel promoot al geruime tijd het actief nadenken en doorbreken van je eigen mobiliteitspatroon. Veel mensen doen dit nu al een beetje, door thuis te werken maar ook alternatief vervoer voor de auto en OV uit te proberen. We zullen zien of de app hier verder aan bij zal dragen.