Afbeelding
Foto:

Ingetogen weken: toch wat vieren en herdenken

ALMELO - Het zijn uitdagende, bijzondere tijden waarin we leven. De huidige crisis lijkt langzaam onder controle te komen, maar er is nog een lange weg te gaan voor we op 'normaal' zitten. Zo heeft dit ook een impact op de diverse feestelijkheden en herdenkingen die deze weken gehouden worden.

Almelo is normaliter bijzonder gezellig op Koningsdag, met uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. Dit jaar was het een stuk ingetogener; er waren immers geen officiële activiteiten. Toch deden veel Almeloërs wel uit eigen beweging wat om toch even stil te staan bij deze anders zo gezellige dag. Vanuit de landelijke overheid was Koningsdag omgedoopt tot Woningsdag, met onder meer een uitgebreid televisieprogramma gedurende de dag en de Nationale Toost 's middags op de collectieve gezondheid.

Gezellig en veilig
De Almeloërs kregen ook de complimenten van de Politie Almelo. In de aanloop naar de warme, zonnige Koningsdag werd actief opgeroepen om ook nu zoveel mogelijk thuis te blijven. Met succes. "We zien dat mensen enorm creatief zijn geweest om van Koningsdag een geweldige Woningsdag te maken. Koffie met de buren vanuit de voortuin, kinderen die samen spelen op straat. Mooi!", aldus de politie via Twitter. Eén plek waar het wel even druk was: in een verder uitgestorven binnenstad stonden Almeloërs in de rij bij de HEMA om oranje tompouces te halen. De gemeente Almelo zelf ging op de nostalgische toer. Via Facebook toonde de gemeente bijzondere historische foto's van de Koninginnedagen van weleer. Almelo is helaas in de tijd van Koninginnedag en Koningsdag nog niet bezocht door de koninklijke familie.

Komende week
Ook de viering van 4 en 5 mei zal komende week anders verlopen dan gebruikelijk in Almelo. Alle georganiseerde activiteiten rond dit thema zijn afgelast. Zo zal de landelijke dodenherdenking gebeuren op een lege Dam. In Almelo zijn onder meer de herdenking, stille tocht en bijeenkomst in Hof 88 afgelast. Wel worden inwoners opgeroepen om massaal te vlaggen; halfstok op 4 mei en regulier op 5 mei.