Afbeelding
Foto:

Grondwaterstand in Twente nu al onder druk: Waterschap alert

TWENTE - Het Waterschap Vechtstromen is nu al alert op de grondwaterstanden in de regio Twente. April verliep bijzonder droog, waardoor ook het neerslagtekort verder op liep. Stevenen we weer af op nóg een problematische zomer?

De afgelopen twee jaar kampte het Waterschap Vechtstromen al met grote uitdagingen om de droogte te bestrijden. Waar hun werk eerder vooral gericht was op de strijd tegen te véél water, is er nu ook veel nodig om juist te weinig water tegen te gaan. Helaas blijkt deze strijd in onze regio vechten tegen de bierkaai.


Uitdaging
Begin dit jaar liep Twente het grondwatertekort in de regio nog aardig in. Dit was ook wel nodig; twee recordwarme zomers achter elkaar en bijbehorende relatief droge winters hadden een grote impact op de watervoorraad. Het Twentse grondwater wordt namelijk met name aangevuld door regen. De hoge Twentse zandgronden krijgen immers geen aanvoer van water. via bijvoorbeeld hoger gelegen rivieren.


Huidige situatie
Op 15 april bedroeg het neerslagtekort bij neerslagstation Twenthe maar liefst 38,5 millimeter. Tegenover 2 millimeter in een gemiddeld jaar. De verwachting is echter dat dit ook de komende weken nog verder toe zal nemen; met ruim 35 millimeter. Dit zal dan zorgen voor een verdere uitdroging van de toplaag en ondergrond. Nu al zijn boeren op diverse plaatsen bezig met beregening.


Wat kunnen we doen?
De belangrijkste manier om problemen te beperken is collectief voorzichtig om te gaan met het kostbare water. Zo moeten ook boeren om leren gaan met minder water, evenals particulieren.