Afbeelding
Foto:

Concept voor Twentse energiestrategie vastgesteld

TWENTE - Afgelopen week is de Concept Regionale Energiestrategie Twente officieel gepresenteerd. De Twentse gemeenten waren al geruime tijd bezig met het opstellen van deze strategie.

Hiermee wil men uitvoering geven aan een belangrijke regionale ambitie. In 2030 moet namelijk de helft van de gebruikte energie afkomstig zijn uit duurzame energiebronnen. Om dit te bereiken moet in Twente ruim 1,5 TeraWattuur elektriciteit opgewekt worden uit zonnestroom, windenergie en andere duurzame bronnen.


Samenwerking

De regionale strategie is er op gericht om samenwerking te stimuleren en zo de sterke kanten van een gemeente te benutten. Zo kan een gemeente met veel buitengebied bijvoorbeeld wel een groter zonnepark of windmolens plaatsen. Agrarische gemeenten kunnen bijdragen door bijvoorbeeld biogasprojecten. Steden genereren daarentegen weer veel industriële warmte. En grotere bedrijfspanden kunnen weer ingezet worden om zonnepanelen te plaatsen op daken. De exacte locaties van te plaatsen zonneparken en windmolens zijn nog niet bekend. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de locatiekeuze. Hiervoor worden dan nog aanvullende inspraakprocedures gehouden op lokaal niveau.


Almelo

De gemeente heeft twee gebieden aangewezen waar de winning van zonne- en windenergie mogelijk moet zijn in de toekomst. Eén van de gebieden is dat rond de Leemslagenplas en de andere is het noordelijk deel van de gemeente. In juni wordt door de gemeenteraad gesproken over de warmtevisie en dan zal er waarschijnlijk meer duidelijkheid komen over welke warmtebronnen er in de toekomst ingezet gaan worden, welke alternatieven er zijn en welke wijk voor 2030 wordt verduurzaamd. Voor de transitievisie warmte is elke gemeente zelf verantwoordelijk.