Afbeelding
Foto: Shutterstock

Duidelijker regels voor kamerbewoning

ALMELO - De gemeente heeft dinsdag een Politiek Beraad gehouden met betrekking tot de nieuwe beleidsregels voor kamerbewoning en woningsplitsing, zowel voor bestaande woningen als panden die nog geen officiële woonbestemming hebben. Dit moet een wildgroei aan problematische woonvormen voorkomen.

Het is een trend waar veel gemeenten mee in de maag zitten: woningsplitsing en kamerbewoning. Bij kamerbewoning wonen meerdere personen op hetzelfde adres, waarbij zij bepaalde voorzieningen zoals een badkamer en keuken delen. Bij woningsplitsing is er sprake van het opdelen van een pand in bijvoorbeeld kleine studio's. Hierdoor worden effectief meerdere huishoudens op één adres gevestigd.

Problemen
Deze woonvormen leveren zo weer hun eigen problemen op. Hoewel ze voorzien in een concrete behoefte, kunnen te veel van deze vormen zorgen voor overlast. Immers, meer huishoudens op hetzelfde adres is lastig qua de beschikbare parkeerruimte. En kamerbewoning door bijvoorbeeld studenten, arbeidsmigranten en kwetsbare groepen met problemen kunnen ook voor grote overlast zorgen.

Nieuwe regels
Eind maart stelde de gemeente daarom een parapluplan wonen vast, waarin zowel kamerbewoning als splitsing niet meer toegestaan was voor bestaande panden. De nieuwe beleidsregels die nu besproken zijn, geven aan binnen welke kaders kamerbewoning wél mogelijk is. Voor bestaande woningen is het beleid dat maximaal 4 personen op één adres mogen wonen, en dat er in een straal van 75 meter geen andere woning met kamerbewoning mag zijn. Dit heeft verder geen gevolgen voor inwoning, waarbij bijvoorbeeld ouders weer bij hun kind gaan wonen in de laatste levensfase. Het gaat dan immers om een familieband en geen huurverhouding. Woningsplitsing blijft binnen de bebouwde kom wel uitgesloten; de gemeente is van mening dat er voldoende betaalbare, sociale huurwoningen zijn waardoor dit soort problematische woonvormen niet nodig en niet wenselijk zijn.