Afbeelding
Foto:

Veehouders blij: Geen extra vergunning voor koe in de wei

TWENTE - Goed nieuws voor melkveehouders: boeren die hun koeien in de wei laten grazen hebben daar geen aparte vergunning voor nodig. Afgelopen week namen de Provincie Overijssel en 11 andere provincies dit standpunt in.

De achtergrond voor dit besluit is wat technisch en wat komisch. Het komt op het volgende neer: we werken in Nederland aan het terugdringen van de stikstofemissies. Uitwerpselen van een koe veroorzaken dit soort emissies. Een boer heeft de keuze om de koeien binnen te houden op stal, maar ook om ze in de wei te laten lopen. Zo ontstond de conceptuele vraag: is dit wel of niet schadelijker dan binnen houden?


Conclusie
De provincies concluderen na onderzoek dat het in de wei laten lopen van koeien niet schadelijker is qua stikstofemissies dan om ze binnen te houden. Sterker nog, binnen houden levert juist méér emissies op, omdat urine en vaste mest vermengd raken waarbij stikstof vrij komt. Bij weidegang is dit veel minder het geval.


Vergunningen
Boeren die al beschikken over een stalvergunning of vergunning voor het houden van dieren zijn al meegenomen in de cijfers qua stikstof en moeten al maatregelen nemen om dit terug te dringen. Aangezien weidegang niet objectief schadelijker is, zou een aanvullende vergunning dus niets uithalen. De twaalf provincies hebben dit nu formeel vastgelegd als standpunt. Zij gaan dan ook niet handhaven naar aanleiding van vragen of verzoeken hiertoe.


Weidegang belangrijk
Het beweiden van koeien is volgens de provincies een normaal onderdeel van de bedrijfsvoering in de veehouderij, zonder verdere vergunningsplicht. In Twente draagt dit ook nog eens mooi bij aan het landschap en de aantrekkelijkheid voor bezoekers.