Afbeelding
Foto:

Hoe gaan we om met spanningen thuis?

TWENTE - Het advies van de overheid is om tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis te blijven. Kinderen gaan niet naar school en menig volwassene werkt vanuit huis. Dit zorgt niet zelden voor spanningen in huis. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan en op tijd hulp te vragen.

Het Veilig Thuis Twente, gemeenten en de Rijksoverheid zijn zich goed bewust dat het thuiszitten niet voor iedereen een pretje is. Wanneer er al spanningen zijn binnen relaties en gezinnen kunnen deze juist nu uit de hand lopen.


Wat kunt u doen?
Om de spanningen thuis te beperken kunnen mensen zelf veel doen. Deel samen de dag in en zorg voor regelmaat. Maak goede afspraken over wie wat doet en wat wel en niet mag. Uit gevoelens en help ook kinderen hierbij; laat hen bijvoorbeeld gevoelens met speelgoed uiten. Praat ruzies uit en vertel elkaar waar je je zorgen over maakt en probeer oplossingen te vinden. Verlies je de controle? Neem even een time-out. Neem afstand, zoek een veilige plek of ga even wandelen.


Steun
Er is ook ondersteuning wanneer jij of u behoefte hebt aan een gesprek. Zo kunnen kinderen bellen met de kindertelefoon (0800-0432) of kijken op www.kindertelefoon.nl. Jongeren kunnen chatten op www.jouwggd.nl. Voor volwassenen zijn er uiteenlopende luisterlijnen. Ook kan men terecht bij het Veilig Thuis Twente. U kunt hen 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen op 0800-2000.


Maak melding
Statistisch was 5,5 procent van volwassen de afgelopen vijf jaar slachtoffer van huiselijk geweld. Een rode draad bij veel slachtoffers: ze maken zelf niet snel melding van dit feit. Het is dan ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de signalen van huiselijk geweld herkennen. U kunt dan helpen door een melding te doen, wanneer het slachtoffer dit zelf niet doet. Melding maken kan via www.veiligthuistwente.nl of 0800-2000.